Колко вида алтернативни медицини има?


Колко вида алтернативни медицини има?
Снимка: Serpact

4507

Аюрведа - е древна система от знания, зародила се в зората на хиндуистката цивилизация в земите на днешна Индия. Това е една от най-древните системи, изучавали човешкото здраве - както физически, така и в духовен план. Според класическите аюрведически текстове тази наука се е появила, като медицинското знание е било предадено от боговете на мъдреците и лечителите. За разлика от западната медицина аюрведа има силно холистичен подход. Това означава, че в нея се подхожда цялостно към диагностиката и лечението на различните заболявания. В аюрведа не съществува такова нещо като симптоматично лечение. Вместо това възможно най-внимателно се изследват взаимовръзките между отделни състояния, които могат да се окажат признаци на един и същ подлежащ здравословен проблем.

Източна (китайска) медицина - обикновено под названието “източна медицина” се има предвид традиционната медицина на Китай.

Също както при аюрведа, и тук подходите са предимно холистични - обикновено за конкретни заболявания се предписват именно билки, отвари и мазила, които ще подпомогнат подобряването на общия тонус и на здравето на целия организъм. С китайските лекове трябва да се внимава по няколко причини. На първо място, физиологията и биохимията при народите от Източна Азия е различна от нашата, затова и наблюденията, въз основа на които са разработени цяровете за тях, са твърде специфични. Трябва да сте сигурни, че се консултирате с някой специалист, много добре запознат с тематиката, когато приемате подобни лекове. Китайската традиционна медицина продължава да се развива и до ден днешен, като има десетки специализирани университети, в които тя се преподава и достига все по-големи висоти с развитието на ортодоксалната наука и технологии, както и болници и санаториуми, тясно занимаващи се само с методи на лечение от китайската медицина.

Рейки е японска система, която лекува на енергийно и духовно равнище. Същата дума на китайски език, произнасяна в него линци, е название на древна даоистка практика. Думата означава духовно влияние, атмосфера. Японската рейки медицина е разработена през втората половина на XIX век от будитски монах и лекар на име Микао Усуи.

Всички тези техники може да изпробвате в най-реномираните в лечението по медотите на Аюрведа клиники в България – Аюрведа клиник София и Аюрведа клиник Банско. В тях работят отлични специалисти, обучени в тайните на природната наука за здравето от най-добрите индийски лекари аюрведисти.

Ирисова диагностика - терминът се среща за пръв път през XVII век, а през XVIII век системата, позната ни днес, е комплексно доразработена от унгарския учен и хомеопат Игнац фон Пецзели.

Хомеопатията и натуропатията също са холистични дисциплини, като и двете се основават върху изцяло природни лекове. Разликата между тях е, че натуропатията е доста по-комплексна система, нещо като по-скоро начин на живот. В натуропатията основният фокус пада върху собствените способности на организма да се възстановява, докато хомеопатията се концентрира върху лечението на определени заболявания чрез вещества, които се предписват в изключително малки дози. Хомеопатията може да се срещне като подход в рамките на натуропатията. Освен нея, в арсенала на натуропатите влизат и масажи, билкови отвари, акупунктура, двигателни програми.

Различните древни медицински системи споделят множество общи положения. Акупунктурата, например, e възникнала в Древен Китай, но впоследствие се е разпространила широко и се използва освен в хомеопатията и натуропатията, и в индийската традиционна медицина. Днес са разработени и методи за електрическа акупунктура (електроакупунктура), които се използват в някои алтернативни учения, най-вече в съвременната китайската медицина. Всички стари традиции се основават най-вече на природните продукти. В някои аюрведа школи дори се използват малки количества от токсични вещества като олово, живак и арсеник.

Друга широко разпространена практика в редица алтернативни школи е прилагането на т. нар. вендузи - малки обли стъклени чашки, които се поставят обикновено на гърба или на друга част от тялото, образувайки вакуум и така отлепвайки кожата, нанасяйки своеобразен масаж.

В китайската медицина се смята, че вендузите подпомагат протичането на ци (чи) енергията през тялото и са особено ефективни за респираторни заболявания, схващания и болежки в мускулите и костите и много други. Вече няколко десетилетия поставянето им е официална практика в китайските болници. Вендузите са познати и в аюрведа, а също и в иранската традиционна медицина. Използвали са се и в Древен Египет.

За да си подарите качествена терапия, доверете се на съветите и грижите на експертите в “Аюрведа Клиник” в Банско и София, където се предлага богата гама от алтернативни терапии за здравето и красотата както на тялото, така и на духа.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички