Млади, нахални, мързеливи и необразовани... но с претенции

Млади, нахални, мързеливи и необразовани... но с претенции

50% от младите хора, които са извън пазара на труда, са с основно и по-ниско средно образование

Коментар на редактора:

Младите в България имат този проблем. Една немалка част от тях са нискообразовани, но с хипер високи претенции.

Психологията "ми не ми се учи, не ме влече просто, но как ли няма да им работя за 400 лв." е притеснително широко разпространена.

Но нека почнем от по-далеч.

Много често в такива ситуации са младежи от семейства, в които родителите също са нископлатени и са завършили максимум средно образование. Родители обезверени, чудещи се как да вържат месеца, псуващи системата и държавата. И по-притеснителното - родители, неосъзнаващи, че изходът от този порочен кръг е САМО И ЕДИНСТВЕНО образованието.

В такива семейства обаче то често не е на почит. Хора, които не смятат образованието за ценност и най-важен приоритет, няма как да възпитат този дух у децата си. Съответно, из градове и села растат едни младежи, които с нетърпение "избутват" училище, без да се и замислят да продължат обучението си. Просто защото тях ученето "не ги влече".

Животът обаче е труден и те са принудени да започнат да работят. С нулевата си квалификация и познания обаче, те просто допълват армията от бармани, сервитьорки, продавачки, бензинджии, зидаро-мазачи и изобщо, нискоквалифициран персонал.

България обаче не е Германия. На нискоквалифицирания персонал тук се плаща малко.

Така, ядосани, същите тези младежи започват, както родителите си, да псуват държавата - как можело да се бъхтят по цял ден за някакви мижави 400 лв заплата! Изобщо няма да им седят и да им работят. Съгласни са на работа, но нищо под 1000 лв.! Иначе това си е жива подигравка.

Само че милите хиляди неоправдани и експлоатирани млади българи трябва да разберат едно нещо.

За да ти дадат 1000 лв. заплата, трябва да представиш нещо в замяна - знания, умения, опит. А това може да стане, само ако си образован. Ако си избутал училище с 300 зора, няма как да взимаш 1000 лв просто ей така, щото си голям тарикат и ги разбираш нещата. В България мързелът е нископлатен. Ако не искаш да си нископлатен, седни си на задните седалищни части и запиши нещо перспективно. Наблягам на "перспективно", защото да учиш 4 години космонавтика, а после да ревеш, че нямаш работа, е същата глупост. България няма вопиюща нужда от космонавти. Въпрос на елементарна адекватност е да не си губиш времето с глупости.

Държавата на никой не е длъжна. Сами правим избори и си носим последствията за това.

Ако изберем да си останем прости, държавата не е длъжна да ни спасява от собствената ни глупост. Същото важи и ако направим тъп избор.

Същото, междувпрочем, е валидно и ако изберем да учим до самозабрава, а после да изискваме астрономическа заплата, като че ли някой ни е длъжен да ни позлати, само защото сме избрали да учим 10 години.

Така например има хора, които завършват бакалавърска степен по нещо. После обаче решават да завършат и магистратура. Лошо няма. Само че това не им е достатъчно. Следва друга магистратура в чужбина, трета, пета, докторантура... И така неусетно се изтърколват едни 10 години в учене, които обаче са си абсолютен личен избор. След това въпросните хора осъзнават, че евентуално им е дошло време да се върнат в реалността и да започнат да работят. С първото пуснато CV обаче те отсичат, че нищо под заплата 2500 - 3000 лв. не ги интересува, защото, видиш ли, те са инвестирали толкова много в своето образование, имат 5 висши, и не могат да приемат нищо по-малко от максимума.

Това са същите неадекватници като тези, избрали да не учат.

Ами кой ви е карал да завършвате 5 висши? Да си бяхте събрали акъла и да изберете едно. Количество изобщо не означава качество. Умните хора взимат решения внимателно и адекватно. И при тях е достатъчно да вземат умно решение веднъж. Няма нужда да се преквалифицират 6 пъти и да имат 10 похабени години в учене. Никой не ви е карал да сте вечния студент. Затова и вие не принуждавайте никого да ви се възхищава и да се чувства длъжен да ви плаща по презумпция президенстка заплата.

Адекватността е ключовият момент в качественото образование. Както са неадекватни тези, които си мислят, че ще печелят луди пари без да са образовани, така са неадекватни и тези, които са "прекалено" образовани - разхвърляли се между 5 неща и после претендиращи за автоматично почитание.

Така че, нека бъдем адекватни. На който не му достигне мозък, за да вземе правилно решение, да не се сърди на държавата.

Да, пазарът на труда у нас не е такъв, какъвто би трябвало. Нито заплатите, нито бизнесът. Но мързелът и нереалистичните очаквания нямат нищо общо с държавата. За тях сме си виновни сами.

Автор: Десислава Любомирова

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 24

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.
 • kiko

  kiko
  Много точна статия, описваща може би 90% от младите в момента. Ако искат да вземат 2000 лв заплата да си променят малко мисленето, нагласата за света и да се хванат да учат нещо перспективно!

 • Poli

  Poli
  Статията е силно популистска! Няма нищо подобно! И да учиш, пак взимаш 500 лв. заплата. Къде са тези големи заплати от 1000 лв. и повече? В столицата? В избрани международни фирми? Колко икономисти, колко хиляди студенти бълват университетите, за да захранят хранително-вкусовите заведения и търговията? Късмет на учащите - плащат огромни такси за семестър, в университет, в който изучаваните предмети са с актуалност от преди векове... Рядко, много рядко, с голям късмет може да се постигне идилията - учиш, после работиш по специалността, и взимаш голяма заплата.... Пожелавам на всички кандидат-студенти, студенти и завършили този късмет! :)

 • Я каж ми

  Я каж ми
  Кажи ми , моме, ако си мома, ама надали, колко младежи учат Космонавтика???? Тук-таме има проблясъци в умното ти и "междувпрочем" доста тъпо описание на ситуацията! Смукала си от пръсти информация, без да поясняваш какви проучвания си правила и на база на какво заключаваш толкова категорично, че младите са нахални, мързеливи и образовани? говориш "на аба", плюеш и се мислиш, че си нещо повече...Хайде, холан, спри се!

 • Кристина Димитрова

  Кристина Димитрова
  Не съм съгласна един сервитьор в България взима повече от един учител.Тогава каква е мотивацията? И не винаги,когато имаш висше означава ,че си умен .

 • Ani

  Ani
  Много глупава статия. Изброените професии в България са доста добре заплатени, със сигурност над средното за страната. Самата аз излагах известно време напускането на сферата на добре платеното ресторантьорство, за да се влея в редиците на високообразования, но ниско платен административен персонал.

 • КД

  КД
  10 +++++++++ Основния проблем е, че са мързеливи, неграмотни, а с претенции. И защо въобще включвате държавата? Частните фирми плащат заплатите. А заплатата се ИЗРАБОТВА, не се дава. На човек с образование се плаща повече, но и този без, ако има опит и се старае, пак ще получава нормално. Но ако ги изработва. А че има работодатели-експлоататори и неграмотници също съм съгласен...

 • javascript:;

  javascript:;
  На запад,колко вземат обикновените работници и тук,колко вземат не може с 400-600 лева един човек да живее ,камо ли цяло семеиство не е претенция да вземаш 1500 лева минимална заплата,когато си член на най-богатия съюз ЕС и цените по магазините са като в ЕС 360 лева минимална заплата е храната за един човек плюс телефона ,нищо друго,няма да ви се работи без пари алчни кучета,няма!

 • Влад

  Влад
  Тапири, това че в България заплатата на добър учител, миньор или представител на научноизследователските среди не е на нужното ниво изобщо не означава, че написаното в статията не е на 10000% вярно! Масово млади и не толкова млади хора са под санитарния минимум на най-прости качества необходими дори да общуват, а за квалификация, умения, желание дори да придобият такива да не говорим. В това число и завършили висше по незнаен начин. Хората нямат реална представа, че за да получиш едни пари трябва първо с действията си да си допринесъл за изкарването им.

 • Z.Ivanov

  Z.Ivanov
  По-принцип мисля, че статията точно отразява действителноста. Но мнението ми е, че работодателите получават това, за което плащат - нискоквалифициран немотивир персонал. Това го постиганаха с помощта както на политиците, така и на нас липсата на гражданско общество. В училищата вече не се учи, а се ходи за забавление. съответно и учениците излизат неуки и немотивирани за собствено развитие и усъвършенстване. Статията както писах е вярна, но виновниците сме ние всички, защото не успяхме да докажем на младите хора, че доброто образование ти дава шанс за добър живот. За съжаление шансът е само в София, Бургас, Варна и Пловдив в другите градове квалификацията е ниско платена, но вече се усеща глад за професионалисти и започват нещата да си идват на мястото. Лошото е, че младите бягат в чужбина, а тук ние хората на средна възраст след 10 години ще сме аут. Само да не дойде време когато бизнеса ще си наема кадри от Германия или друга държава...

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Ангел

  Ангел
  И е така и не е така. Наистина младите често са прекелено претенциозни. Наистина трябва да се образоват повече и не просто да получат висше образование, а образование, в което наистина да са научили нещо и да са придобили умения. Обаче, би трябвало дори с работа, която не изисква висока квалификация, човек да може да покрива основните си нужди. Така е в развитите и нормалните страни, каквато се стремим да бъдем. Дори всички да станат висшисти в тази държава, пак ще трябва някой да върши нискоквалифицирани дейности. Е, какво, ако работиш като продавач в магазин или шивачка, примерно, това означава ли, че трябва да мизерстваш и да водиш живот на ръба на оцеляването? Кой би могъл дори да се храни нормално със заплата от 400 лв.?

 • Колю

  Колю
  Проблема не е в младите хора, а в т.н. образование, което е създаване на заетост за една учителска гилдия. Децата усещат фалша и безсмислието в училище и безполезността му. Затова се съпротивляват като го изключат от приоритетите си. Трябва да се разграничи общата грамотност до 14 год. възраст и от там нататък начало на работа и образование подкрепящо упражняваната професия!

 • Колю

  Колю
  Проблема не е в младите хора, а в т.н. образование, което е създаване на заетост за една учителска гилдия. Децата усещат фалша и безсмислието в училище и безполезността му. Затова се съпротивляват като го изключат от приоритетите си. Трябва да се разграничи общата грамотност до 14 год. възраст и от там нататък начало на работа и образование подкрепящо упражняваната професия!

 • Колю

  Колю
  Проблема не е в младите хора, а в т.н. образование, което е създаване на заетост за една учителска гилдия. Децата усещат фалша и безсмислието в училище и безполезността му. Затова се съпротивляват като го изключат от приоритетите си. Трябва да се разграничи общата грамотност до 14 год. възраст и от там нататък начало на работа и образование подкрепящо упражняваната професия!

 • Бай Шиле

  Бай Шиле
  Напълно съм съгласен с младите, защото ако не са те, минималната раб. заплата щеше все още да е 320 лв. Ако трябва да сме справедливи, те няма да искат да работят, защото виждат, че циганите получават доста повече и то без да си мръднат и малкия пръст - по цал ден въртят синджира на пръста си, без нито един час в училище - за образованието, което имат се сетете сами! Г-жо Любомирова, защо вие, както и всички журналисти все дълбаете в грешната посока и не насочите усилията си към всички ония, дето заграбиха държавата и окрадоха клетия народец и го подложиха на истинско унищожение?!?! Защо не съдействате да им се потърси сметка най-накрая и да се сложи всичко на мястото му, а именно - крадците и бандитите на всички нива в затвора а заграбеното върнато до стотинка и с ЛИХВИТЕ!!!