Шефът краде идеите ви? Направете това


Шефът краде идеите ви? Направете това
Снимка: iStock/Guliver

4758

Нерядко се случва началниците да не дават заслуженото признание на служителите си, но има и екстремни примери, в които те направо са откраднали идеята на свой подчинен. Ако се окажете жертвата в такава ситуация, трябва да знаете как да реагирате. От Entrepreneur дават няколко съвета. 

Обмислете трезво нещата

Не взимайте прибързано решение, като позволите на егото ви да вземе превес и да тръгнете по път, от който може да няма връщане назад. Първичната ви реакция е да потърсите сметка на вашия началник и да го затрупате с обиди и обвинения, които обаче може да ви костват позицията в компанията.

Намерете свидетели

Да кажем, че тези „кражби на идеи“ са се случвали повече от веднъж и че пречат на вашето професионално развитие. Може би е време да смените подхода, ако тези случки са се превърнали в нормална част от работния процес.

На първо място, направете така, че останалите членове на екипа да разберат какво се случва. Уверете се, че всичките ви колеги присъстват на срещите с вашия шеф, преди да споделите предложенията си с него. Те трябва да свидетелстват за вашите усилия, труд и креативност, в случай, че се стигне до ситуация вашата дума срещу тази на шефа ви.

Документирайте хрумванията си

Би било добре да създадете на доказуема хартиена следа, която да води към първоизточника на идеите. Преориентирайте се към методи на комуникацията, които оставят следи, като например и изпращането на съобщения или имейли. Освен това може да отбележите в календара дните, в които сте предали завършен проект или сте предложили нова идея на вашия директен началник. По този начин, винаги ще имате документация, която да подкрепи твърденията ви.

Говорете с шефа си

Все пак има някаква вероятност да става въпрос за недоразумение.  Дайте на началника си кредит на доверие и обяснете ясно и просто създалата се ситуация. Контролирайте емоциите си и разяснете на професионален език в какво точно се състои вашата работа и как бихте искали да получите заслуженото признание за нея.

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички