Ще можете да отидете на МКС като турист. Но ще ви струва скъпо

Ще можете да отидете на МКС като турист. Но ще ви струва скъпо
Източник: Getty Images / Guliver

НАСА няма да се фокусира само върху проучвания на космоса в бъдеще. Агенцията планира да отвори Международната космическа станция за комерсиални туристически пътувания, началото на които може да е през 2020 г., пише BBC.

За целта НАСА ще си партнира с 11 компании.

До момента тя забраняваше туристическите пътувания до МКС. Но тъй като станцията не е притежание на една държава, вече е имало частни посетители там. През 2001 г. Денис Тито плати 20 млн. долара на руското правителство за визита там.

Планът на НАСА е всяка година в МКС да се изпращат по двама "частни астронавти". А сумата, която ще трябва да платят за преживяването, е доста солена - 35 000 долара на ден. Трябва да се има предвид, че туристическите мисии могат да продължават до 30 дни. 

НАСА обаче няма да използва свое оборудване, за да праща ентусиасти в космоса. За това ще трябва да помагат партниращите компании, като SpaceX на Илън Мъск. Това означава, че туристите ще трябва да платят и висока цена за самият транспорт. 

Космическият туризъм ще означава по-голяма финансова стабилност за агенцията, която възнамерява да прати първата жена и още един мъж на Луната до 2024 г., а дългосрочно - да прати човек и на Марс.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.