Кои бяха 15-те най-добри открития в изкуството, дизайна и археологията през 2023 година?


Кои бяха 15-те най-добри открития в изкуството, дизайна и археологията през 2023 година?
Снимка: iStock

5281

Независимо дали са изгубени на дъното на океана, скрити в архивите на библиотеката или зад кухненска стена, тазгодишните открития в сферата на изкуството, архитектурата и литературни са удивително разнообразни. Някои са мистерии само в продължения на само няколко десетилетия – като самоличността на човек, чиято снимка е използвана в един от най-популярните рок албуми, докато други датират малко по-рано – например от 6000 години.

Представяме ви някои от най-значимите открития на отиващата си година, събрани от CNN.

Древен меч, запазил блясъка си

Понякога е необходимо малко въображение, за да се представим хилядолетен артефакт в пълния му блясък, но случаят не е такъв със запазил блясъка си осмоъгълен меч, открит в гроб в Бавария през юни.

Смята се, че е на над 3000 години и датира от Средната бронзова епоха. Според допълнителни изследвания това е истинско оръжие, а не церемониално или декоративно.

AI откритие в архивите


Авторът на испанска пиеса от XVII век остава мистерия в продължение на векове, технология с изкуствен интелект не установява, че произведението е от края на кариерата на един от най-известните автори в страната, а именно Феликс Лопе де Вега.

Изследователи от Националната библиотека на Испания използват AI, за да транскрибират около 1 300 анонимни ръкописа и да ги сравняват с творби на известни автори.

Оказва се, че драматургът от испанския Златен век написва La francesa Laura, или „Французойката Лаура“, в годините преди смъртта си през 1635 г.

Разгадаването на рок мистерия

Снимка: Wiltshire Museum

Кой е мъжът, носещ сноп пръчки на корицата на неозаглавения албума на Led Zeppelin от 1971 г.? Половин век по-късно неговата самоличност е установена.

Това е майстор на покриви от късната Викторианска епоха, според музея на Уилтшир в Югозападна Англия, който обяви откритието си през ноември. То е дело на научен сътрудник, открил оригиналната снимка на фотографа Ърнест Хауърд Фармър.

Смята се, че е на вдовец на име Лот Лонг или Лонгийър, живял в град Мере през XIX век. А как този портрет завършва звездния образ на „Led Zeppelin IV“? Това е антикварна находка, направена от вокалиста на групата Робърт Плант в магазин в Бъркшър, Южна Англия.

Появи се изгубен разказ на Труман Капоти

Популярният американски писател се сдоби с изненадващо посмъртно допълнение към творчеството си през тази година, след като редактор от списание The Strand откри неизвестен досега разказ, надраскан в една от тетрадките на Капоте.

Андрю Ф. Гъли намира „Още един ден в рая“ – история за американка, която използва своето наследство, за да купи вила в Сицилия, докато преглежда ръкописи, съхранявани в Библиотеката на Конгреса във Вашингтон.

Древни сандали

Когато 22 чифта плетени сандали, открити от испански миньори през 1857 г., са изследвнаи за първи път през 1970 г., е установено, че са на около 5 000 години.

Нов анализ на Автономния университет в Барселона установява, че са на поне 6 000 години. През септември учените обявяват, че сандалите, изработени от растителни влакна, всъщност са най-старите европейски обувки, откривани някога.

Запазени благодарение на сухите условия в пещерата в Южна Испания, заедно с кошници и други стоки, сандалите показват „способността на праисторическите общности да овладеят този тип изработка“, смята автор на изследването.

Две нови открития за Мона Лиза

Снимка: Getty Images

През годините има много спорове относно шедьовъра на Леонардно да Винчи „Мона Лиза“. Наскоро обаче историк заяви, че мостът на заден план е в различен живописен град в Тоскана от този, който се смяташе преди.

Учени от Франция и Великобритания пък откриха ново парченце от пъзела на картината, скрито в основния слой на боята, използвана от Леонардо.

Използвайки рентгенова дифракция и инфрачервена спектроскопия, екипът засича минерално съединение на име плубонакрит, което се формира при смесване на ленено и орехово масло и оловен оксид и помага на боята да съхне по-бързо.

Известно е, че художници, творили по-късно, като например Рембранд, са използвали такава техника, но авторите на изследването смятат, че Леонардо може би е бил първият.

Луксозна тоалетна

През февруари археолози публикуваха подробности относно първата в света тоалетна с отходна тръба за почистване.

Датираща отпреди 2400 години тоалетна и прикрепена под ъгъл тръба към нея вероятно е била символ на статус сред елита на Китай по онова време. Тя е открита при разкопките на древен дворцов комплекс в град Сиан.

Вероятно тоалетната е била използвана само от малцина избрани в управляващата класа, според изследователя Лиу Руи. Той смята, че дизайнът на тоалетната предполага, че вероятно е била необходима помощта на слуги при използването ѝ, които са сипвали вода след всяка употреба.

Скритият коридор на Голямата пирамида

Снимка: iStock

През последните няколко години Голямата пирамида в Гиза издаде част от тайните си, в това число и мистериозна „празнина“, благодарение на проекта Scan Pyramids, който използва технологии като инфрачервена термография. Най-новото откритие е коридор от 30 фута близо до главния вход

Това пространство може би е оставено с цел преразпределяне на тежестта около входа или да осгури достъп до неизвестно помещение. В статия, публикувана в научното списание Nature, се посочва, че по-нататъшното проучване на коридора може да помогне на учените да разберат по-добре как е направена пирамидата.

Откритие с дронове

През тази година археолози използваха дронове, като част от продължаващите усилия за проучване на трудно достъпен район в Аликанте, Испания, известен със своите праисторически пещерни рисунки. В рамките на дни те откриват нови изображения на елени, кози и човешки фигури.

Новата група пещерни рисунки са едни от най-значимите по рода си в региона, открити през последните десетилетия, според екипа от археолози.

„В много случаи сме рискували живота си, за да получим достъп до кухини, разположени в сурови географски райони. Много други пещери никога не са били инспектирани, защото се намират в недостъпни райони“, казва Франсиско Хавиер Молина Ернандес, археолог от Университета на Аликанте.

Изключителни произведения на изкуството на непретенциозни места

Всяка година няколцина собственици на имоти, търсачи на съкровища или строителни работници се натъкват на изгубени предмети от историята в своите жилища или в парцели земя, като 2023 г. не беше по-различна.

Докато прави оценка на дома си, семейство в Северна Франция открива, че прашната картина в хола им, всъщност е една от най-големите известни творби на Питер Брьогел Младия. В последствие тя е продадена на търг за 850 000 долара.

В Северна Англия двойка, ремонтираща кухнята си, открива, че в скромния им дом в Йорк има два стенописа на по 400 години, като въпросната част датира отпреди останалата част от сградата.

По време на разкопки в парцел земя, предназначен за строителство на нов супермаркет в Бъкингамшир, Англия, археолози откриват римска мозайка. Смята се, че тя е част от вила с баня наблизо.

В центъра на вниманието драскулките на Хенри VIII

Канадски професор се натъква на кралските драскулки, докато разглежда древен молитвеник, притежаван от Хенри VIII на по-късен етап от живота му. За потвърждение на автентичността написаното от него е сравнено с други известни писания.

Книгата, подарък на краля, „съдържа молитви за покаяние, за мъдрост, за унищожаване на враговете и за Краля и неговата армия“, според професор Мишлин Уайт. „Към края на управлението си той определено е имал много неща, за които да се притеснява“, отбеляза тя.

Две портретни блясъка

Нов анализ от тази година разкрива, че две различни картини на стотици години са променени, за да подобрят чертите на нарисуваните обекти.

Изследване с рентгенови лъчи показва, че в картина от XVI век на Ханс Холбайн Младия, творецът е изострил допълнително скулите на младия търговец Дерих Борн, който поръчва картината.

В различна картина, дело на Корнелиус Джонсън век по-късно, на която е изобразена благородничката Даяна Сесил, през XIX или XX век, са нанесени корекции в устните и косата. Консерватори възстановяват естествената красота на Сесил преди изложба през ноември.

Колие на дъното на океана

Снимка: iStock

По време на амбициозния си проект за сканиране в пълен размер на останките на потъналия през 1912 г. презокеански лайнер „Титаник“, компанията за дълбоководни изследвания Magellan открива огърлица със зъб от праисторическата акула Мегалодон.

Главният изпълнителен директор на Magellan Ричард Паркинсън я определя като „удивителна, красива и спираща дъха“.

Още подводни съкровища

Снимка: iStock

По-рано през годината водолаз открива между 30 000 и 50 000 големи бронзови монети в до бреговете на Сардиния, които датират от IV век.

Потъналото съкровище може би е знак за все още неоткрито корабокрушение в района, според министерство на културата на Италия. Освен изненадващо добре запазените монети, водолазите впоследствие откриват и парчета от амфори.

Подобно на Стоунхендж светилище

Снимка: iStock

Град, намиращ се източно от Ротердам вече може да претендира за древна архитектурна мистерия, която не се различава от енигмата на Стоунхендж.

При започнали през 2017 г. разкопки в град Тил археолози откриват светилище на 4 000 години, за което смятат, че е проектирано така че да се равнява по слънцето при слънцестоене. В огромния обект са открити животински скелети, връх на копие от бронз и гробове.

„Това светилище трябва да е било много важно място, където хората са следили специалните дни в годината, извършвали са ритуали и са погребвали мъртвите. Редици стълбове стояха покрай пътеките, използвани за процесии“, се казва в изявление на община Тиел, където се намира обектът.

Източник: CNN 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Коя е компанията, която ще строи бензиностанции в космоса?

Добивът на метали от астероиди може да изпревари земния в бъдеще

Инвеститорите загубиха 178 млрд. долара през 2023 година. Защо?

2023 г. беше "годината на изчезване" за технологичните стартъпи. Къде отидоха всички пари?

 

Още от Любопитни вести


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички