Книгите, които всеки бизнес студент трябва да прочете


Книгите, които всеки бизнес студент трябва да прочете
Снимка: Shutterstock

7172

Да учиш бизнес е отговорно решение. Очаква се в бъдеще през теб да преминават сериозни финансови потоци, които твоите умения и знания следва да разпределят по най-добрия възможен начин. Още по-отговорно е, когато работиш не с твои пари, а с пари на клиента.

Именно поради това е добре бизнес студентите да не разчитат единствено на знанията, получени в университета, колкото и добър да е той. Има достатъчно специализирана литература, която учещите могат да използват в своя полза. В тази статия ще ви представим някои определени заглавия от книжарниците, които според нас биха били изключително полезни на всички бизнес студенти.

Ето кои са те:

"Паркирай егото" от Пламен Петров

Особено ценно за младите студенти е да знаят, че раздутото его не би им помогнало да стигнат много далеч, без значение дали са мениджъри или просто част от екипа. В тази книга Пламен Петров изследва начините, по които бихме могли да овладеем егото си и да не му позволим да работи против самите нас. Ще научите и ценни неща за работата в екип, които със сигурност ще ви бъдат нужни в бъдеще.

"Малка книга за големите теории в мениджмънта и как да ги използваме" от Боб Бейтс и Джеймс Макграт

Ако все още сте студенти, но се стремите към мениджърски пост в бъдеще, би следвало поне да познавате теорията. В тази книга двамата автори Боб Бейтс и Джеймс Макграт обединяват усилия, за да синтезират някои от най-доказаните във времето мениджърски практики. Този труд ще ви помогне да осъзнаете важни неща, като например: да се запознаете с различните теории и да се научите да ги използвате; да разберете вашия собствен мениджърски стил; да подобрите комуникацията в екипа си; да бъдете по-ефективни и да добиете нови умения.

"Единственото нещо" от Г.Келър и Джеймс Папасън

Гари Келър е председател на борда на една от най-големите агенции за недвижими имоти на планетата. Всекидневно той се изправя пред купища различни задачи и ангажименти, за които един или два дни не стигат. Самият Келър обаче е разработил формула, по която да организира времето си по максимално най-ефективния начин. Неговото кредо звучи така: “Свърши едно-единствено нещо, което е най-важно и което ще направи всичко друго по-лесно или ненужно”. Ако чувствате, че времето никога не ви стига, за да изпълните задачите си, вижте съветите на Гари Келър. Тук те са споделени посредством личния му опит.

"45 татуировки на мениджъра" от Максим Батирев

Използвайки татуировките като вид метафора, Максим Батирев говори за някои от най-важните уроци, които е научил през мениджърската си кариера до момента. Самият той признава, че някои от тези уроци са научени “по трудния начин”, поради което авторът желае да ви спести всичко онова, през което му се е налагало на самия него да премине. Батирев притежава ефективно перо и тънко чувство за хумор, с което умело подсилва посланията си. Ако искате да бъдете по-добър мениджър, тази книга е за вас.

"Кариера или не" от Николай Василев

Какви са големите страхове на един студент? Освен да не го скъсат на следващия изпит, разбира се. Обикновено младите хора са притеснени от перспективите си в бъдеще и дали ще успеят да си намерят работа в желаната сфера. В тази книга бившият вицепремиер на България Николай Василев споделя ценния си опит с читателите. Той е на мнение, че всеки може да стартира собствена кариера по най-добрия възможен начин, стига да спазва вече утвърдени фактори и правила.

"Изкуството да стартираш бизнес 2.0" от Гай Кавазаки 

Напълно нормално е младите студенти, които учат бизнес, в някакъв момент да искат да стартират собствена компания. Как обаче се прави това? Със сигурност не е толкова лесно, колкото може би изглежда отстрани. Да стартираш собствена фирма е процес с много неизвестни, като нека бъдем откровени - повечето хора се провалят. Гай Кавазаки е един от утвърдените бизнес лидери на своето поколение. Книгите му могат да се приемат като истински наръчник и “ноу хау” за младите и неопитни предприемачи.

"200 отговора, за да успеем за интервю за работа" от Жан Мишел Ази и Франсоа Каби

Следването в университета изглежда дори лесно, когато го сравним с първите интервюта за работа. Тогава обикновено идва големият стрес и самобичуването, когато интервюто се окаже неуспешно. Именно тук идват на помощ Жан Мишел Ази и Франсоа Каби, които помагат с ценни съвети за това как да успеем на следващото интервю пред евентуален работодател. Най-ценното е, че двамата автори предлагат и конкретни съвети, а не само суха теория.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички