Работата от вкъщи ще остане и след коронавируса


Работата от вкъщи ще остане и след коронавируса
Снимка: iStock/Guliver

9343

Покрай пандемията все повече хора работят от вкъщи, а тази тенденция ще продължи и в бъдеще, дори когато започне масовото използване на ваксините срещу коронавируса. Новият модел на работа е част от дигиталната трансформация на бизнесите, която ще продължи да се развива дори след като светът пребори вируса и се върне към по-нормален живот. Това прогнозира бившият шеф на IBM Джини Ромети в интервю за CNBC.

"Не мисля, че тези технологични тенденции ще се обърнат", убедена е Ромети. Дистанционната работа няма да изчезне и ще стане част от "хибриден" модел на работа, при който някои хора работят в офиса, докато други остават вкъщи, предвижда тя.

По думите ѝ ваксината ще ни позволи да се върнем до някаква степен към нормалността, но част от нещата в хибридния начин на работа ще се запазят, тъй като хората вече са осъзнали предимствата им.

Пандемията активира вълна от работещи от вкъщи по цял свят, но и увеличи търсенето на цифрови здравни и образователни услуги. Учителите и лекарите, както и учениците, родителите и пациентите бяха принудени да се приспособят към виртуалните училищни уроци и медицински прегледи.

Няколко европейски държави върнаха пълната карантина напоследък, за да забавят големия ръст на заразените. Но някои са скептични, че дистанционната работа и срещи ще продължат, ако ваксината даде възможност за отваряне на икономиките по света. Англия налага пълна карантина, за да избегне хиляди жертви

Плюсове и минуси на работата от вкъщи

Все по-упорито се говори, че и след края на пандемията мнозина ще продължат да работят от вкъщи. "Работата от вкъщи позволява директни спестявания от пътуване, обяд, облекло и почистване", посочва експерт от отдела за анализи и изследвания на Deutsche Bank.

Но има риск от косвени разходи под формата на "допълнителен психически стрес", например заради грижата за децата по време на работа или лошото оборудване у дома. "Тези разходи не трябва да се подценяват, но те в повечето случаи бледнеят в сравнение с ползите", смята банковият експерт.

"Домашният офис" обаче води до сериозни загуби за икономиката. Големи отрасли са развити около концепцията за работа от офис и ако офисите изчезнат, те ще се изправят пред множество трудности. Обядът и кафето в почивките също гарантират работни места и поминък. 7 основателни причини да работите у дома

От гледна точка на работодателя дистанционната работа спестява време, разходи за офиси и командировки. Тя прави компаниите по-гъвкави, като им позволява да се справят с неочаквани събития като кризата с COVID-19. Големият минус е, че тя ограничава реалния физически контакт, който стимулира зараждането на нови идеи и ползи за бизнеса.

Работата от дома размива границите между работата и личния живот. Тя не винаги влияе на продуктивността, но се отразява на работата в екип и комуникацията. Някои служители може да се хвърлят в дълги работни часове и "да прегорят", а други сериозно да занижат постиганите резултати. Макар и виртуално, те трябва да бъдат внимателно контролирани, препоръчват от консултантската компания Ernst & Young.

Работата от вкъщи ще остане и след коронавирусната пандемия. В момента тя е необходимост, но в бъдеще ще се превърне в неразделна част от начина ни на работа.

Още от BizBuzz


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички