Най-тъжният рекорд: Илън Мъск постави световен рекорд за загуба на най-голямо богатство в историята


Най-тъжният рекорд: Илън Мъск постави световен рекорд за загуба на най-голямо богатство в историята
Снимка: Getty Images

6873

Предприемачът Илън Мъск официално постави нов световен рекорд на Гинес за загуба на най-голямо богатство в историята.

Състоянието на изпълнителния директор на Tesla и Twitter се стопи толкова драстично от ноември 2021 г. досега, че подобри световния рекорд за "най-голяма загуба на лично богатство в историята", обявиха от организацията Guinness World Records Limited.

Мъск е загубил около 182 млрд. долара от ноември 2021 г. според Forbes, макар че според други източници загубата е по-близо до 200 млрд. долара. 200 милиарда загуба: Илон Мъск изгуби космическа сума

Точната сума е невъзможно да бъде изчислена, но общите загуби на Мъск надхвърлят в пъти предишния рекорд от 58,6 милиарда долара, поставен от японския технологичен инвеститор Масайоши Сон през 2000 година.

Според Forbes нетното състояние на Мъск е спаднало от пика си – 320 милиарда долара през 2021 г. до 138 милиарда долара към януари 2023 г. главно поради поевтиняването на акциите на Tesla.

"Дългосрочните основи са изключително силни. Краткосрочната пазарна лудост е непредсказуема", написа Мъск в Twitter, след като фондовият пазар приключи търговията за годината на 30 декември 2022 г.

Мъск загуби и статута си на най-богатия човек в света, след като беше изместен от основателя на конгломерата за луксозни стоки LVMH Бернар Арно, чието нетно състояние се оценява на 190 млрд. долара. Кой е Бернар Арно, новият най-богат човек в света?

По-голямата част от състоянието на Мъск се формира от акции на Tesla, чиято стойност се срина с 65% през 2022 г. Спадът се задълбочи през октомври, след като Мъск купи Twitter за близо 44 млрд. долара. Поглъщането, съпроводено от редица сътресения и крайното поведение на Мъск в социалната медия, предизвика най-голямата разпродажба на акции на Tesla, откакто компанията стана публична през 2010 г.

Въпреки това Tesla остава най-голямата автомобилна компания в света по пазарна капитализация – с над 100 млрд. долара по-голяма от най-близкия си конкурент Toyota.

Нетното богатство на милиардерите е много по-нестабилно от това на хората със средни доходи, защото по-голяма част от състоянието на един милиардер обикновено е под формата на акции и инвестиции. Тъй като пазарната оценка на тези инвестиции се колебае, се променя и богатството на собственика им. Мъск продава акции, за да плати милиарди долари данъци

В случая с Масайоши Сон, чието нетно състояние намаля от пика си от 78 млрд. долара през февруари 2000 г. до 19,4 млрд. долара през юли същата година, стойността на технологичния му конгломерат Softbank беше заличена от спукването на dot-com балона.

През 2000 г. ситуацията в Softbank беше толкова нестабилна, че нетното състояние на Сон на моменти се променяше с до 5 млрд. долара на ден. За негово щастие Softbank се разви успешно през следващите години, придобивайки няколко американски и британски технологични компании.

И тъй като Мъск продължава да изгражда технологичния си конгломерат, е много вероятно и той да се възстанови в бъдеще, отбелязват от организацията Guinness World Records Limited.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Кои са най-богатите хора в света за 2022 година?

Топ милиардерите внезапно обедняха

Amazon с ужасен рекорд: изгуби 1 трилион долара

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83853
  • GBP
    1
    2.2902
  • JPY
    100
    1.18867
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички