Уорън Бъфет дари още 4,6 млрд. долара на благотворителни организации


Уорън Бъфет дари още 4,6 млрд. долара на благотворителни организации
Снимка: Getty Images

2593

Уорън Бъфет дари акции за още 4,64 млрд. долара на Berkshire Hathaway на 5 благотворителни организации, с което общите му дарения от 2006 г. насам надхвърлиха 51 млрд. долара, предава Reuters.

Годишното дарение, което 92-годишният Бъфет е направил в сряда, е най-голямото и се състои от около 13,7 млн. акции клас B на Berkshire.

Бъфет дарява 10,45 млн. акции на фондация „Бил и Мелинда Гейтс“, получила акции на Berkshire за общо над 39 млрд. долара.

Той също дарява 1,05 млн. акции на фондация „Сюзън Томпсън Бъфет“, кръстена на покойната му първа съпруга, и 2,2 млн. акции, разпределени поравно сред благотворителни организации, ръководени от децата му Хауърд, Сюзън и Питър – фондация „Хауърд Дж. Бъфет“, фондация „Шерууд“ и фондация „НоВо“.

Бъфет постепенно дарява почти цялото си състояние, което изгради в базираната в Омаха, щата Небраска, Berkshire. Той управлява компанията от 1965 г.

Освен това той и Бил Гейтс бяха сред пионерите на Giving Pledge, в която над 240 души като Майкъл Блумбърг, Лари Елисън, Карл Айкан, Илон Мъск и Марк Зукърбърг се ангажираха да дарят поне половината от богатството си за филантропски цели.

Бъфет вече е дарил над половината от акциите си в Berkshire. Той още притежава над 112,5 млрд. долара, или около 15% от акциите на Berkshire след даренията в сряда.

Бъфет превърна Berkshire в компания за близо 740 млрд. долара чрез бизнеси като железопътната компания BNSF и компанията за застраховка на автомобили Geico и чрез притежаването на акции на компании като Apple.

Фондация „Сюзън Томпсън Бъфет“ работи в областта на репродуктивното здраве. Фондация „Хауърд Дж. Бъфет е съсредоточена върху смекчаването на глада, конфликтите и подобряването на обществената безопасност. Фондация „Шерууд“ подкрепя нестопански организации в Небраска, а фондация „НоВо“ има инициативи, съсредоточени върху момичетата и жените.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Уорън Бъфет дари 4 млрд. долара за благотворителност

Бъфет напуска фондацията на Бил и Мелинда Гейтс

Инвестиционните съвети на Уорън Бъфет или как да избягваме грешките в бизнеса и живота

Още от Богатство


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички