Андрю Бейли ще е новият управител на Английската централна банка

Андрю Бейли ще е новият управител на Английската централна банка
Източник: Getty Images

Андрю Бейли ще бъде новият управител на Английската централна банка, след като бе назначен на поста от новото британско правителство, предаде Reuters.

"Андрю беше изтъкнат кандидат в конкурентна област. Той е подходящият човек, който да ръководи Банката, тъй като ние създаваме ново бъдеще извън ЕС и възможност за изравняване в цялата страна", каза финансовият министър Саджид Джавид пред репортери.

60-годишният Бейли обяви в изявление, че за него е чест да поеме ръководството на Английската централна банка, "особено в такъв критичен момент за нацията, когато напускаме Европейския съюз".

Бейли работи от 30 години в паричната институция и има основна роля в мерките за засилване на британската банкова система по време на световната финансова криза.

Ролята му за ограничаване на краха на финансовия сектор през периода 2008-2009 г. означава, че той е познато лице на висшите служители на Федералния резерв на САЩ и други големи централни банки.

От 2016 г. той ръководи британският финансов регулатор (тяхното КФН, б.р.), който е отговорен за ограничаване на финансовите нарушения.

Бейли наследява на поста досегашният гуверньор Марк Карни, който се съгласи да остане начело на АЦБ до 15 март, вместо първоначално предвидената дата 31 януари. Новият управител ще встъпи в длъжност на 16 март и ще има 8-годишен мандат.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.