Доналд Тръмп не е най-богатият политик в САЩ. Ето кой го изпревари

Доналд Тръмп не е най-богатият политик в САЩ. Ето кой го изпревари
Източник: Getty Images/Guliver

Американският президент Доналд Тръмп разполага с 3,1 млрд. долара от разнообразните си бизнеси, но това не е достатъчно, за да го задържи на позицията "най-богат политик в САЩ". Отскоро тя е заета от друг - новият губернатор на щата Илинойс Джей Робърт Прицкър, наричан в Щатите Джей Би Прицкър.

Наследникът на веригата хотели Hyatt спечели 54% от гласовете на неотдавнашните избори, а в кампанията си беше вложил над 100 млн. долара от личните си средства.

Така Прицкър официално ще стане най-богатият политик в Америка. Състоянието му се изчислява на 3,2 млрд. долара.

Мишел Обама: Никога няма да простя на Тръмп

Бившата първа дама на САЩ Мишел Обама обвинява настоящия американски президент Доналд Тръмп, че е застрашил сигурно...

С общо богатство от 33,5 млрд. долара, според Bloomberg, фамилията Прицкър е 15-ата най-богата в САЩ. Джей Би е един от 11-те милиардери наследници на клана днес. Неговото състояние идва най-вече от хотелската верига Hyatt, която е основана от чичо му Джей през 1957 г.

Джей Би и неговият брат Антъни основават собствена компания за дялово инвестиране през 1996 г. - Pritzker Group, която управлява няколко промишлени компании и има дял в космическата компания на Илън Мъск SpaceX. Тяхната сестра Пени Прицкър, също милиардер, бе министър на търговията в администрацията на президента Барак Обама.

Преди да бъде избран за губернатор на щата Илинойс, Прицкър бе отявлен поддръжник и един от големите спонсори на Демократическата партия. Той похарчи над 14 млн. долара в подкрепа на демократите през 2016 г., в това число и за кандидата за президент Хилъри Клинтън.

 

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.