Изчислиха колко лъжи е казал Доналд Тръмп като президент

Изчислиха колко лъжи е казал Доналд Тръмп като президент
Източник: Интернет

Само с човек като Доналд Тръмп за президент на журналистите ще им хрумне да създадат научни показател за измерване и отчитане на големината на президентската непочтеност и ненадеждност. Това съобщават от сайта за наука и технологии Gizmodo, цитиран от БГНЕС. Такива статистически модели съществуват и се използват - например вестник The Washington Post.

Даниел Деле, ръководител на вашингтонското бюро на вестник Toronto Star, заяви, че е направил "първият обстоен статистически анализ на непочтеността на Тръмп" и е установил, че лъжите на американския президент съвсем не са малко.

Миналата година Тръмп е излъгал за времето навън по време на встъпването си в длъжност. На следващия ден той е излъгал за броя на хората, която е наблюдавала въпросното стъпване в длъжност. Изглежда той лъже за всичко, дори и за неща, от които няма да извлече полза, заключва Деле.

Според анализа на Toronto Star Тръмп е изрекъл 1 340 330 думи от встъпването си в длъжност до 1-ви юли тази година. От вестника са открили 1 929 лъжливи твърдения от този период. Но Деле казва, че аудиторията иска повече от просто сурови числа. "Те искат от нас обяснения защо броят на лъжливите твърдения за седмица се е увеличил от 2017-та година. Ключовият въпрос е дали Тръмп просто говори повече или думите му са по-ненадеждни от преди?

Според Деле "наситеността на непочтеност" в думите на Тръмп се е увеличила. "Това показва, че той не просто говори повече. Това показва, че нещата, които казва, са все по-неистински", заяви той.

Например Тръмп изговаря "лъжлива дума" на всеки 19,4 думи, твърди Toronto Star. През 2017 година процентът думи, които са част от лъжливи твърдения, е бил 3,8 на сто, докато данните в момента показват увеличение до 7,3%. Данните на Деле твърдо показват, че "наситеността на непочтеност" в думите на Тръмп нараства.

Анализът показва също, че Тръмп говори повече, отколкото преди - с 20% повече.

Според екипa на вестника, увеличението на думите в речите на Тръмп и лъжите му са свързани с факта, че в последно време той по-скоро се саморекламира. Което гарантира, че размерът на лъжите му ще се увеличи и ще е по голям, отколкото ако се придържа към предварително написания сценарии.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.