Последният руски император Николай II е имал богатство, равно на 300 млрд. долара

Последният руски император Николай II е имал богатство, равно на 300 млрд. долара

Трагичната смърт на император Николай II Александрович и неговото семейство чрез разстрел от болшевиките е предмет на многогодишни обсъждания, спекулации и анализи. Сред фактите, споменаващи се често за последния руски император обаче има един, който е много впечатляващ и недостатъчно известен - Николай II е бил третият най-богат човек в историята.

По данни на сайта The Richest неговото състояние, предвид данните за инфлацията, би се равнявало на днешни 300 млрд. долара. За сравнение настоящият най-богат човек в света - изпълнителният директор на Amazon Джеф Безос разполага с около 130 млрд. долара.

Николай II Романов е най-големият син от петте деца в семейството на император Александър III и императрица Мария Фьодоровна. Обучаван е в двореца, а когато е на 19 г. постъпва в армията, където остава четири години.

Качва на престола през 1894 г. след смъртта на баща си. Възцаряването му събужда известни надежди в обществото за либерализация. Тези надежди скоро биват попарени от самия монарх, който в началото на 1895 г. заявява открито пред представители на земствата и дворянството, че ще брани принципите на самодържавието и ще продължи водената от баща му Александър III консервативна политика.

Промени обаче настъпили. С манифест от 17 октомври 1905 година руският народ получил правото на неприкосновеност на личността, свобода на словото, печата, събранията и съюзите. Със свободна воля бил избран парламент – Държавна Дума. Русия станала правна държава – съдебната система била практически отделена от изпълнителната власт.

Николай II е принуден да се отрече от престола по време на Февруарската революция през 1917 година. Разстрелян е заедно със семейството си - съпругата му и петте му деца (макар да има теории, че  принцеса Анастасия и престолонаследникът Алексей са оцелели) през юли 1918 година.

Според данните на The Richest Николай II е бил третият най-богат човек в историята. На първо място е владетелят на Малийската империя Манса Муса с 400 млрд. долара, а на второ - американският бизнесмен и филантрон Андрю Карнеги.

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.