Подарък от държавата за пуснатите в неплатен отпуск


Подарък от държавата за пуснатите в неплатен отпуск
Снимка: Министерски съвет

89551

До 1500 лв. потребителски кредит без лихва ще могат да изтеглят от банките хората в неплатен отпуск. Парите ще бъдат гарантирани от държавата пред търговските банки, като това ще ѝ струва 200 млн. лв.

Това са част от мерките, подготвени от правителството за компенсиране на щетите върху икономиката от кризата с коронавируса. Те бяха съобщени от премиера Бойко Борисов, министъра на финансите Владислав Горанов и социалния министър Деница Сачева на извънреден брифинг в Министерския съвет.

За да получат кредитите, хората трябва да са запазили работните си места и да са пуснати в неплатен отпуск. Изгубилите работата си ще трябва да разчитат на обезщетенията за безработица.

Допълнителни 500 млн. лв. са отделени за възнаграждения (бонуси, пари за извънреден труд) на работещите в здравеопазването, МВР и армията, които са на първа линия в борбата с Covid-19.

"Ръководим се от следното правило – да спасим живота на възрастните и да осигурим работата на младите", изтъкна Борисов.

Държавата отделя общо 4.5 млрд. лв. за справяне с тежката криза, като парите ще бъдат разпределени в различни направления между бизнеса и работещите. Антикризисните мерки били съгласувани с водещи български икономисти.

Българската банка за развитие (ББР) получава 500 млн. лв. за банкови гаранции на бизнес кредити, с помощта на които фимите могат да изтеглят заеми за 2.5 млрд. лв.

Мерките включват и вече обявеното поемане на 60% от заплатата на работници в най-засегнатите сектори, за което държавата е отделила 1 млрд. лв. "Апелът ми е към всички бизнесмени – 60% от нас, 40% от вас, за да запазим работниците. После те ще ви донесат големите печалби", призова Борисов.

600 млн. лв. оставя бюджетът в бизнеса, като отлага плащането на данъците до 30 юни, посочи още премиерът. С извънредното законодателство бе отложено плащането на корпоративния данък, обясни Владислав Горанов.

Правителството е отделило и 50 млн. лв. за ежегодните великденски надбавки на пенсионерите с най-ниски пенсии. Социалният патронаж ще стигне до още 12 000 души, а има готовност и да се раздадат до 1500 тона в хранителни пакети, посочи социалният министър Деница Сачева.

Всеки, който работи в този момент, е герой, защото благодарение на него икономиката съществува. Ако се стегнем, спокойно ще удържим 1-2 месеца, увери Борисов.

Още от Бюджет и финанси


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички