Йелън не счита за разумно да се изчаква с промяната на лихвите

Йелън не счита за разумно да се изчаква с промяната на лихвите
Източник: Getty Images/Guliver

Джанет Йелън заяви в изказване пред банковата комисия на Сената, че покачване на лихвите е уместно в предстоящите заседания на Фед, тъй като прекаленото изчакване не е разумно. Тя допълни, че при следващите събирания ще се оценява дали заетостта и инфлацията продължават да се развиват според очакванията и ако е така ще е необходима промяна на лихвите. Сред източниците на несигурност тя изтъкна възможни промени във фискалната и други политики на САЩ, бъдещото развитие на производствения растеж и развитията в чужбина.

Председателят на Фед в Ричмънд Джефри Лакър заяви от своя страна, че Фед вероятно ще трябва да повишава по-бързо лихвите заради новата политика на администрацията на Тръмп. Според него скоростта на покачване ще е по-бърза отколкото в момента предполагат пазарите. Той посочва като аргументи безработицата, която се под нива кореспондиращи с пълна заетост и приближаващата 2% инфлация.

Индексът на цените на производителите в САЩ скочи за месеца с 0.6% при очаквания за ръст от 0.3%. Това е най-голямо покачване след септември 2012. На годишна база повишението е 1.6% при прогнози за 1.5%. Базовият индекс се увеличи за месеца с 0.4% при очаквания за 0.2%.

Доларът напредна след изказването на Йелън и данните за инфлацията. Акциите също поскъпнаха, а очакванията за повишение на лихвите още през март нараснаха.

Долар/йена като че ли се опитва да расте след изчистването на продажбите преди две седмици. Основна зона на съпротива е 115.20/115.50.

Паундът се търгува на силна подкрепа при 100-дневната пълзяща средна на 1.2425. Потвърден пробив на тези нива би бил значителен.

Еврото слезе под 1.16 и изпитва трудности да се върне отново над тази цифра.

Австралийският долар е единствения, който се представи добре при силата на щатската валута.

Изкзазването на Йелън доведе до ръст на доходността в целия спектър

Доходността по облигациите в САЩ нарасна по цялата крива с 3 до 5 базови пункта благодарение на положителните коментари на Йелън за американската икономика.

Доходността по 10-годишните книжа за кратко мина над 2.5%, но не удържа нивата при уточнението от Йелън, че Фед няма намерение да използва счетоводния баланс като активен инструмент за провеждане на монетарната политика.

Пазарът в момента вече калкулира шанс от 34% за повишение на лихвите през март спрямо 28% ден по-рано.

Уолстрийт регистрира поредени рекорди

Трите основни американски индекса не се спряха и продължиха да нарастват и затвориха за четвърти пореден ден на рекордни нива след изказванията на Йелън.

Отдел „Анализи валутни пазари", Бул Тренд Трейдър (trader.bulltrend.bg)

Редактор:

Expert.bg

Общо коментари / 0

Напишете коментар
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта
* Всички полета са задължителни. Коментарите подлежат на коментар.