Фирми пращат служители в болнични, за да не им плащат заплати


Фирми пращат служители в болнични, за да не им плащат заплати
Снимка: iStock/Guliver

5545

Почти двойно са се увеличили разходите на Националния осигурителен институт за изплащане на болнични листове за 9 години. Това показва анализ на болничните, направен от социалното министерство и одобрен от Министерския съвет.

През 2010 г. НОИ е изплатил за болнични 253 млн. лв., докато през миналата година сумата е стигнала почти 463 млн. лв., обяви след правителственото заседание социалният министър Деница Сачева.

Броят издадени болнични се е вдигнал с 52% за същия период, а разходите на работодателите за плащане на първите 3 дни от болничните са скочили със 134%, обяснява още тя, цитирана от в. "24 часа".

Министърът бе натоварен да изготви спешно анализ на болничните с последните промени в Кодекса за социално осигуряване, направени през закона за осигурителния бюджет за 2020 г. До този текст се стигна заради настояването на работодателите, че изключително много нараства броят на фалшивите болнични, вземани за сливане на празнични дни.

Една от причините за увеличение на фалшивите болнични обаче е и в самите работодатели, стана ясно от изявлението на Сачева. Фирми имат практиката да карат работниците си да вземат дълги болнични, за да не им плащат заплатите, обясни министърът. Докато работникът е в болнични, НОИ му изплаща 80% от заплатата като обезщетение, с изключение на първите 3 дни, които поема работодателят.

За схемата за източване на НОИ било съобщено на работна среща при Сачева в сряда. В нея участвали представители на НОИ, здравното министерство, НЗОК, лекарския съюз, синдикатите и работодателите. Министърът обаче не посочи кой е съобщил за схемата и как НОИ не е разбрал за нея по необичайното увеличение на болничните листове при един работодател в конкретен период от време.

"Много конкретика на срещата по тази тема не бе представена. Бе спомената и бе даден пример с цех, който в даден момент няма работа и по този начин спестява от заплати. Но практиката била при всякакви работодатели", разказа пред в. "24 часа" шефът на лекарския съюз Иван Маджаров.

Работодателските организации са съобщили за тази схема, разказа пък президентът на КТ "Подкрепа" Димитър Манолов. Не били назовани конкретни фирми, единствено от анализ на бизнеса по региони ставало ясно, че има прекалено много болнични в области като Перник и Кюстендил, а фокусът бил поставен върху въглищни мини и ТЕЦ-ове.

Засилени проверки на фирми, чиито работници имат много болнични, и на лични лекари, които издават прекалено много листове, ще е първата мярка за ограничаване на измамите, съобщи Сачева. Тя има месец да предложи на Тристранката и правителството подробен план за ограничаване на злоупотребите.

"За личните лекари е важно да задържат пациентите си и заради това не им отказват болнични. Освен това има диагнози, при които болестта не може да бъде доказана впоследствие", коментира обаче шефът на БЛС д-р Маджаров.

78% от болничните листове са издадени от ДКЦ-тата, сочи анализът на министъра. Най-популярните диагнози били бронхит, остра вирусна инфекция, принудителен аборт, разказа тя.

Удължаване на отпуски, сезонна работа на друго място и почивка, докато децата са във ваканция, били причините за вземането на фалшиви болнични, обяснили пък работодателите на срещата в социалното министерство. Сачева обаче е наредила засилено наблюдение над болничните в дните около Коледа и Нова година и то не показало увеличение.

На 23 декември са издадени 2806 болнични листове, на 27 декември - 3296, а на 30 декември - 3341, обобщиха министърът и НОИ. За сравнение на 2 и 9 декември е имало по над 12 000 болнични листове, а на 16 декември са били над 10 000. Леко увеличение на болничните по празниците има на 2 януари, когато са издадени 7123 листове, но те отново са под контролните дни през декември, допълни Сачева. 25% от болничните покрай почивните дни са издадени на работещи в бюджетния сектор, призна социалният министър. Но те са общо над 430 000 души и това било нормална пропорция.

Най-много от болничните са били с продължителност до 7 дни. Ръстът през годините обаче се дължи на листата с продължителност от 8 до 20 дни, съобщи още Сачева.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички