Няма да вдигат допълнително пенсионната възраст


Няма да вдигат допълнително пенсионната възраст
Снимка: Pixabay

4193

Няма да има ново вдигане във възрастта за пенсия. Вместо това остава постепенното нарастване на стажа и възрастта, докато стигне 65 години при мъжете и жените през 2037 г. Това уточнение направиха от социалното министерство във връзка с публикации, в които се твърди, че се обмисля допълнително вдигане на възрастта за пенсиониране, пише в. "24 часа".

Не се предлагат нови мерки за "повишаване на пенсионната възраст и стаж", "ограничаване на ранното пенсиониране" или "въвеждане на многофондова система във втория и третия стълб на пенсионната система", обясняват от ведомството.

Припомняме, че през 2015 г. Народното събрание одобри промени в Кодекса за социално осигуряване с цел финансово стабилизиране на пенсионната система и повишаване на адекватността на пенсиите.

Сред предприетите тогава мерки беше предвидено и плавното повишаване на пенсионната възраст до достигане на 65 години за мъжете и жените през 2037 г. Тези разпоредби са в сила от 1 януари 2016 г. и продължават да се изпълняват ежегодно според регламентирания в законодателството график.

В новия държавен бюджет парите за пенсии са с близо 730 млн. лв. повече, което увеличава средната пенсия с около 26 лв., минималната пенсия – с около 14 лв., а социалната за старост – малко над 8 лв.

"Трудно можем да разчитаме на значително повишаване на пенсиите", заяви пред БНР председателят на социалната комисия в парламента д-р Хасан Адемов.

По думите му за по-сериозно увеличаване на пенсиите са нужни още около 500-600 млн. лв. Такива обаче едва ли ще има, тъй като финансовото състояние на пенсионната система далеч не е цветущо.

"Бюджетът на ДОО на практика не решава нито един от сериозните проблеми на пенсионната система, една част от тях даже се задълбочават. По-голямата част, да не кажа всички фондове, са на дефицит… независимо от предприетите мерки през 2015 г., финансовата стабилност на пенсионната система не се подобрява с очакваните темпове", обясни д-р Адемов.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички