Работодателите искат спешно да внесем чужди работници


Работодателите искат спешно да внесем чужди работници
Снимка: БГНЕС

9248

Държавата да вземе спешни мерки срещу кадровата криза и да ускори процеса по внос на чужди работници. Недостигът на кадри остава най-големият проблем за работодателите, които настояват да се привличат работници от страни извън ЕС, за да се запълнят свободните позиции и да се запази растежът на икономиката.

Държавата ежегодно губи 50 000 активно работещи от пазара на труда. Причината – разликата в раждаемостта спрямо периода преди 1990 г., когато раждаемостта е била далеч по-висока от днес. Затова сега бизнесът се обръща към работна ръка отвън, предава Нова телевизия.

"Всеки един чужденец от трета страна, за да получи разрешение за работа и да може ефективно да влезе да работи в наше предприятие, има страшно много стъпки, които трябва да се извървят, дълъг път, бюрократични проблеми. Така се губи страшно много време, което този човек не може да чака - 3, 4, 5 месеца, за да го вземеш на работа", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев.

В момента работодателите гледат главно към Украйна и Молдова, но все още процесът е сложен.

"Агенцията по заетостта не трябва да е агенция, която изнася българи в чужбина, а която внася чужденци в България по заявка на бизнеса. В Германия заплатите са няколко пъти по-високи, но проблемът е същият. Но те взимат адекватни мерки, те предприеха много агресивно законодателство за внос на човешки ресурс от трети страни", заяви Васил Велев, председател на АИКБ.

"Първо трябва Агенцията да е сигурна, че няма български работници и тогава", отговаря Ася Гонева от КНСБ.

Повече часове извънреден труд

А докато пробойните сред работниците се запълнят, бизнесът иска нови правила за извънредния труд.

"Въпреки нормативната уредба много работници полагат извънреден труд за двама-трима работодатели и ние пак имаме извънреден труд, който е нерегламентиран, криминален. Недостигът на работна ръка да се компенсира с повече работа на работещите, толкова колкото ги има. В Словакия вече 400 часа е разрешеното", заяви председателят на БСК Радосвет Радев.

Спешното решаване на кризата с работната ръка е една от най-важните мерки, според работодателите, за да продължи ръста на икономиката и с по-високи темпове от миналогодишните.

Добри перспективи

Цялостна реформа на енергетиката, за да не трябва бизнесът да плаща извънредно скъп ток и дълго чаканото електронно управление са част от стъпките, които, според работодателите, трябва да се извървят, за да функционират фирмите по-лесно.

Очаква се тази година ръстът на икономиката да е по-висок от 2019 г. За първите 8 месеца на 2019 г. износът е бил на стойност 17 млрд. евро. Като миналата година страната ни е отбелязала 3,6% ръст на брутния си вътрешен продукт (БВП) при очаквани стойности от 3,1 на сто.

По данни на работодателите делът на сивата икономика е почти 40%. Остава и твърда позицията, че бизнесът не трябва да плаща първите 3 дни от болничните.

Изчисленията на работодателите показват, че при 260 работни дни тази година бизнесът ще произвежда по половин милиард дневно брутен вътрешен продукт, ако отпадне този ангажимент. Спешни мерки обаче са нужни, за справянето с дефицита на работници.

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg

Още по темата


Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички