САЩ спряха да приемат емигранти


САЩ спряха да приемат емигранти
Снимка: Getty Images/Guliver

7745

САЩ спират за 60 дни приемането на нови eмигранти. За да защити работните места на американците, Доналд Тръмп обяви временно прекратяване на приема на хора, притежаващи "зелена карта", която дава право на постоянно жителство. Мярката няма да засегне временните визи за работници.

"Битката срещу невидимия враг нанесе удар на американските работници. Милиони американци пожертваха работата си в борбата с вируса и спасяването на животи. Наше задължение е да помогнем на безработните да си върнат работата и прехраната", заяви президентът на САЩ Доналд Тръмп на брифинг в Белия дом.

Още 500 млрд. долара ще бъдат разпределени под формата на кредити и заеми за предприятия, като помощ за болниците и за купуването на тестове за коронавирус. Новият пакет от икономически мерки се добавя към одобрения по-рано исторически план от над 2 трлн. долара. Финансовата подкрепа е жизнено важна за малкия бизнес.

Също и за ресторантите, които прогнозираха, че загубите им до края на годината може да достигнат 240 млрд. долара. 2/3 от заетите в сектора или около 8 млн. души са без работа. В Ню Орлиънс сравняват щетите от коронавируса с нанесените от урагана Катрина през 2005 г.

"Преди Катрина в Ню Орлиънс работеха около 7000-8000 независими ресторанта. След Катрина останаха може би 1250. А днес ресторантите са лишени и от онези 18 млн. туристи, бизнес посетители, гости на изложения, които идваха в града", казва Стан Харис, председател на Асоциацията на ресторантьорите в Луизиана.

Улиците във френския квартал на Ню Орлиънс са празни, както и ресторантите на повече от век. Общо за Луизиана 65% от персонала е без работа, а загубите от март досега се оценяват на 680 млн. долара.

Какъв данък свали Доналд Тръмп в борбата с епидемията от Covid-19

Още от Труд и социална политика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички