Как ще се пътува от и до съседните страни?


Как ще се пътува от и до съседните страни?
Снимка: БГНЕС

5309

Облекчаването на мерките за пътуване е изключително важно за бизнеса и в рамките на туристическия сезон. Договорихме се за следното: от 1 юни за свободно движение със Сърбия, без карантина. Туристическите пътувания ще започнат от 15 юни за Гърция - също без карантина. Това стана ясно от думите на транспортния министър Росен Желязков по bTV относно предстоящото разхлабване на мерките за пътуванията в съседните държави.

Голямата въпросителна остава за Румъния, но там се чака решение на парламента. Техният кабинет подкрепя мерките, поясни Желязков. Той подчерта, че необходимия документ за влизане на територията на дадена държава е свързан с една декларация, чиито текстове тепърва ще се уточнят. Министър Желязков посочи, че формулярите ще бъдат идентични, като най-вероятно ще бъдат на националния език и на английски.

България и съседните страни отварят границите и вдигат карантината

Росен Желязков посочи, че към момента все още няма разговори с Турция, но предстоят такива в скоро време.

Относно протестите на автобусните превозвачи, министърът посочи, че се водят ежедневни разговори с тях. Желязков поясни, че свободата, по която се организира дейността, принадлежи на всеки един превозвач. Със сигурност ще имаме нова организация, нови операции, голяма степен на дигитализация, коментира той.

Според него голямата задача е да се възстанови доверието в гражданите, че пътуването е безопасно. Това не е въпрос на държавна намеса, това е въпрос и на конкурентност, счита министър Желязков. Той каза, че и мярката 60/40, и тази, която започва от първи юли, са целенасочени и могат да подпомогнат сектора.

От следващата година БДЖ ще разполага с нов подвижен състав. Стана ясно, че в средата на 2021 г. ще дойдат 10 нови локомотива. Транспортният министър потвърди, че графикът за движението на влаковете бавно се нормализира, а мотрисите се дезинфекцират по всички протоколи.

Още от Транспорт


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички