Еколози и работодатели настояват за промени в Плана за възстановяване


Еколози и работодатели настояват за промени в Плана за възстановяване
Снимка: iStock

2601

За промени в Националния план за възстановяване и устойчивост призоваха екоактивисти, които се събраха пред сградата на Народното събрание. Те отправиха призив за възстановяване на икономиката от Covid кризата с по-малко вреди за климата и околната среда, и с повече ползи за хората. Проблем ще е ако е започнало разплащане по непредставения План за възстановяване, алармира депутат

Паралелно, от бизнеса настояват за повече пари за зелена енергия, енергийна ефективност и инвестиции. 

Представителите на сдруженията „За Земята“ и „Грийнпийс България“ настояват за промени в Националния план за възстановяване и устойчивост като бъдат избрани амбициозни мерки, които да не връщат обществото към предишното състояние на замърсяване, сеч, изчезване на застрашени видове и свръхпроизводство. За това призова Балин Балинов от „Грийнпийс България“.

„Планът за възстановяване и устойчивост е така написан и пригоден, че да продължава да подпомага индустрии, които до момента са замърсявали околната среда и са вредили на здравето на хората", алармират еколозите. Защо ГЕРБ прави номера с Плана за възстановяване

Те разкритикуваха управляващите, че говорят за три кризи – за социална, икономическа и здравна, и как е най-важно да се справят с тях, игнорирайки климатичните проблеми и опазването на природата.

"За съжаление обаче почти никой, на пръстите на едната ръка се броят народните представители, които говорят за климатичната криза и кризата с изчезване на биоразнообразието“, каза Балинов, цитиран от БНР.

„Европейските институции казват, че Европа след Covid-19 трябва да бъде по-екологична, по-цифровизирана, по-устойчива и по-добре пригодена към днешните и бъдещите предизвикателства. Ние обаче имаме сериозното опасение, че българският План за възстановяване и устойчивост не покрива тези критерии“, посочи той.

Част от критиките на природозащитниците са насочени към бъдещите енергийни проекти: Ще се предложат проекти, които да увеличат използването на изкопаем газ в индустрията, който ще се наложи като алтернатива и в домакинствата, подозират екоактивистите. Оптималният вариант, според тях е директно да преминем към възобновяеми източници на енергия и към възможността хората сами да произвеждат енергията, от която имат нужда.

Препоръките на екоактивистите са събрани в доклада „Завръщане в бъдещето“. Парламентът вика Борисов за Плана за възстановяване

За ревизия и доработване на Националният план за възстановяване и устойчивост настояват и от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

Според председателя на  асоциацията Васил Велев, в Плана държавата трябва да увеличи използването на заемни средства, за да освободи безвъзмезден ресурс, от който пък да се възползва индустрията.

„Ние смятаме, че планът трябва да бъде преработен и внесен в обозримо бъдеще – добре е да се спази срока или с минимално закъснение, и ние сме направили конкретни предложения във връзка с неговото доработване“, заяви той в интервю за БНР.

„Предложили сме допълнителни средства за трите фонда за програмата за икономическа трансформация, т.е. повече средства за насърчаване на инвестициите в предприятията. За енергийна ефективност в момента са предвидени 900 млн. лв., ние предлагаме да се увеличат с още 400 милиона", посочи той. Борисов се скри от изслушването в парламента, пак други са виновни

Друго предложение на АИКБ е свързано със зелената сделка и с пазара на електроенергия, а именно производството и съхранението на енергията от възобновяеми източници. "Ние сме предложили 700 млн. лева в тази насока“, уточни Велев.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички