Икономическата криза ще владее Европа през 2023 година


Икономическата криза ще владее Европа през 2023 година
Снимка: iStock

12468

Европейската икономика я очаква доста мрачна 2023 година, пише наблюдателят от авторитетното китайско издание "Жензимин жибао" Ли Цзябао. Според него, заради твърдата си политическа линия ЕС е на прага на рецесия и тази година може да достигне пълен спад на основните показатели. "Не става въпрос за никакво възстановяване – за това първо трябва да се разреши конфликта в Украйна", смята авторът. Европа е на прага на рецесия, възможно е САЩ да я избегнат

Според статията през 2023 година Европа ще продължи да се бори с "тежък икономически студ". Цзябао визира енергийната криза, високата инфлация и свиването на промишленото производство. По думите му има и редица други фактори, които пречат на възстановяването на европейската икономика. Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България

Според последните прогнози на ЕК за еврозоната ръстът на БВП през 2023 г. ще бъде само 0,3%, т.е. много под прогнозата от 2,3% в пролетния доклад за икономическите перспективи, пише изданието. При оценката на настоящата ситуация, много анализатори са доста по-песимистични, като прогнозират, че през 2023 г. икономиката на ЕС няма да има растеж, възможен е дори спад. Идва тежка година за България, светът върви към рецесия

По отношение на инфлацията, ЕК прогнозира, че темпът ѝ ще намалее през тази година, но ще остане висока – в ЕС може да достигне 7%, а в еврозоната – 6,1%. ЕЦБ смята, че инфлацията в еврозоната ще нарасне от 5,5% на 6,3% през 2023 г. ЕЦБ рязко вдигна лихвите, за да се бори с неудържимата инфлация

Според ръководителя на Департамента по европеистика в Китайския институт за международни изследвания, Цуй Хундзян, големите надежди на Европа за 2022 година не са се оправдали. По думите му държавите в ЕС са се надявали на бърз икономически растеж и укрепване на икономиката на региона след забавянето заради COVID-19, но вместо това са понесли "огромен удар".

Към момента целите на ЕС са изместени, като геополитическата криза е във фокуса на вниманието, смята китайският експерт. Държавите се обръщат към подобряването на инвестициите в сектора за сигурност и разпределението на ресурсите. Според експерта така се е нарушил естественият процес на икономическо възстановяване в региона.

Освен това санкциите срещу Русия засегнаха сериозно и снабдяването с енергийни ресурси – основата на ръста на европейската икономика.

Недостигът на енергоресурси и безпрецедентния ръст на цените им през 2022 г. доведоха до висока инфлация, спад в стандарта на живот на населението, повишаване на себестойността на промишлената продукция и понижаване на конкурентоспособността на предприятията. Курсът на еврото тръгна надолу, а инвестициите, търговската активност и потреблението, които съставляват триото на икономиката, показаха спад. "Миналата година се оказа една от най-лошите за ЕС. Но през 2023 г. той все още е изправен пред доста голям риск от рецесия", посочва Хундзян. Европа - на прага на рецесия. Какъв е рискът за България?

Китайското издание също отбелязва, че голяма част от анализаторите са уверени, че европейската икономика занапред ще е под натиск заради много фактори: енергийната криза, високата инфлация, която не може да бъде свалена, и трудностите, свързани с ръста на лихвите от ЕЦБ.

Според Цуй Хундзян, за да се възстанови европейската икономика през 2023 г., трябва да се разрешат сложни противоречия. В допълнение към списъка с вътрешни проблеми, не могат да се пренебрегнат външните предизвикателства. Така че, ако напрежението на войната в Украйна не стихне, ще останат външни фактори, които влияят негативно върху възстановяването на европейската икономика.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Напук на прогнозите: Европа може да избегне рецесия

Докога ЕЦБ ще продължи да вдига основната лихва?

Светът навлиза в рецесия, за да избегне още по-опасната стагфлация

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички