Икономическите предизвикателства ще ударят продажбите на играчки в празничния сезон тази година


Икономическите предизвикателства ще ударят продажбите на играчки в празничния сезон тази година
Снимка: iStock

2170

Дядо Коледа може да не раздава толкова много подаръци тази година, тъй като изпитващите затруднения потребители в Европа и САЩ приоритизират храните и основните продукти за дома, казват производители на играчки и експерти от индустрията, предава Reuters.

Потребителите по света се борят да се справят с високата инфлация и бавния икономически растеж. Празничният сезон, който започва с Черния петък в края на ноември и продължава приблизително до края на декември, се очаква да е изключително труден за търговците на дребно, предлагащи артикули, които не са от първа необходимост.

Любими играчки, като кукли Барби, екшън фигурки Transformers и колите Hot Wheels ще бъдат начело в списъците с желания на децата, казва Лу Уий Тек, мениджър за индустрията на потребителската електроника в Euromonitor International.

Много родители обаче не могат да си ги позволят тази година, според ръководителите.

„Най-важното нещо за родителите на този празник е да имат храна на масата за семействата си“, отбелязва в интервю Исак Лариан, главен изпълнителен директор на производителя на кукли Bratz MGA Entertainment.

Снимка: iStock

Производителите на играчки Hasbro и Mattel вече предупредиха за по-слаби продажби в индустрията. Търговията обаче може да се окаже дори по-трудна от очакваното, споделят пред Reuters ръководители на компании за играчки и експерти.

Лариан очаква продажбите в празничния сезон на неговата компания, която продава продуктите си в Европа и САЩ, да намалеят с 10-12% в световен мащаб на годишна база.

„Търсенето в навечерието на Коледа ще бъде „по-малко“ от миналата година“, казва Ник Олдридж, управляващ директор на Bandai, производител на виртуалните домашни любимци Тамагочи.

ОЩЕ: За какво харчат повече парите си потребителите с наближаването на празниците?

Олдридж очаква още повече понижения на цените, тъй като търговците на дребно се стремят да се освободят от по-стари продукти. „Имаше изобилие от доставки от предишни години, така че има много складови наличности и много сериозни отстъпки“, посочва той.

Глобалните продажби на екшън фигури, като Трансформърс и Спайдърмен, се очаква да спаднат с 2% тази година, прогнозират от Euromonitor.

Снимка: iStock

Тъй като очакват по-слабо търсене и вече притежават излишни стокови запаси, много търговци на дребно са поръчали по-малко продукти от обичайното за този период от годината. Това означава, че продуктите, които се търсят, може да се разпродадат по-бързо.

Черният петък ще даде на търговците на дребно ранен сигнал. „Някои ранни продажби за Черния петък вече започват“, казва Стив Тоцке, президент и главен търговски директор на производителя на куклите Барби Mattel.

Стоковите запаси на Mattel в края на третото тримесечие бележат двуцифрен спад в процентно изражение спрямо предходната година.

От MGA Entertainment са поръчали и са произвели по-малко продукти, отбелязва Лариан, защото искат да действат „предпазливо и консервативно“, но в резултат на това сега очакват някои играчки да свършат.

Вносът на играчки в САЩ е спаднал с 32% на годишна база в трите месеца до 31 август в доларово изражение, според данни на Panjiva. Това обикновено е ключов период за поръчки за стокови наличности за празничния сезон. Доставките по море, изчислени на базата на броя на контейнерите, отчитат спад с 8% през септември.

Снимка: iStock

„Пазарът на играчи бележи спад през цялата година“, казва Флориан Зибер, главен изпълнителен директор на германския производител на играчки Simba.

Търсенето от потребителите в Европа е по-малко спрямо 2022 г. и миналата година вече е намаляло спрямо предходната“, допълва той.

Въпреки това някои хора очакват късно повишение на търсенето. „Очакваме добър празничен сезон за Mattel. Очакваме да продължим да печелим пазарен дял през целия сезон“, казва Тоцке.

Фредерик Тут, глобален консултант по играчките в Circana, отбелязва, че продажбите на играчки са намалели с около 7% в първите 9 месеца на годината в страните, които компанията следи, но очаква потребителите да се активират в трите седмици преди Коледа.

„Категориите с най-добро представяне досега, са игрите и пъзелите, плюшените играчки, строителните комплекти и превозните средства“, казва тя.

„Ще има някакви пари, заделени за играчки. Реалността обаче е, че тази година няма да бъдат продадени толкова играчки, колкото миналата“, смята Джери Сторч, главен изпълнителен директор на консултантската компания Storch Advisors и бивш главен изпълнителен директор на Toys-R-Us и Hudson's Bay Co.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Във време на инфлация: Отлага ли се коледното пазаруване?

Носталгията като начин за печалба: Как компаниите за играчки започнаха да продават отново на порасналите си клиенти

Инфлацията в България намалява през октомври

Имотите в най-голямата икономика - най-недостъпни от 1984 г. насам

Фед остави отново лихвите без промяна и подчерта, че икономиката на САЩ е силна

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички