Инфлацията на Острова остава непроменена през януари, а храните поевтиняват за първи път от септември 2021 г.


Инфлацията на Острова остава непроменена през януари, а храните поевтиняват за първи път от септември 2021 г.
Снимка: iStock

1092

Инфлацията във Великобритания запази декемврийското си ниво от 4% и през януари, тъй като по-ниските цени на храните компенсират увеличните разходи за енергия на домакинствата. Това показват официални данни, предлагащи облекчение за Bank of England и премиера Риши Сунак преди националните избори, които се очакват тази година, предава Reuters.

Данните са по-добри от прогнозираното, тъй като повечето от експертите, анкетирани от Reuters, очакваха увеличение на годишния процент до 4,2%, обяви Службата за национална статистика (ONS).

Инфлацията на потребителските цени – която се повиши до 11,1% през октомври 2022 г. – се очаква да спадне допълнително през следващите месеци, отваряйки пътя на АЦБ да започне да намалява разходите по заеми от техния 16-годишен връх.

Инвеститорите увеличиха прогнозите си за шанса за намаляване на лихвените проценти от АЦБ тази година до близо 72% за първо намаление през юни, спрямо само 40% шанс във вторник след изненадващия скок на инфлацията в САЩ.

„Като цяло, последните данни за инфлацията трябва да уверят Комитета по паричната политика, че времето за понижаване на лихвените проценти наближава“, казва Мартин Бек, главен икономически съветник на EY ITEM Club.

Снимка: iStock

Основната инфлация във Великобритания, която изключва променливите цени на храните, енергията, алкохола и тютюна, също остава без промяна – 5,1%, обяви Службата за национална статистика.

Инфлацията при услугите – индикатор за вътрешния ценови натиск – се повиши до 6,5% от 6,4% през декември, но остана под прогнозата на АЦБ.

Bank of England се опасява, че бързото повишаване на заплатите, което представлява голяма част от инфлацията в сектора на услугите – може да повиши инфлационния натиск в цялата икономика.

Данните, публикувани във вторник, показват, че редовните заплати са нараснали с 6,2% на годишна база през последните 3 месеца на 2023 г., най-бавния ръст от над от година, но около двойно по-голямо от темпото, което АЦБ смята за съвместимо с устойчивото възстановяване на инфлацията до 2%.

„Инфлацията никога не пада с еднакъв темп, но планът работи. Постигнахме огромен напредък в намаляването на инфлацията от 11% и АЦБ прогнозира, че ще падне до около 2% след няколко месеца“, смята финансовият министър Джереми Хънт.

Членът на Комитетът по паричната политика Джонатан Хаскел, един от двамата, гласували за повишаване на лихвите на последната среща на АЦБ, миналата седмица заяви пред Reuters, че ще трябва да види повече доказателства за отслабване на инфлационния натиск, преди да промени позицията си.

Снимка: iStock

Самуел Томбс, икономист от Pantheon Macroeconomics, изчисли в сряда, че показателят за цените на основните услуги, които АЦБ следи отблизо, е нараснал със скромните 1,2% на месечна база. Първоначално Томбс заяви, че мярката е паднала, което може да е признак за отслабване на инфлационния натиск, но коригира оценката си.

Друга добра новина за британските потребители е, че инфлацията при храните спада за първи път на месечна база от септември 2021 г., с 0,4% спрямо декември.

Високата инфлация се отрази на жизнения стандарт на британските домакинства през последните няколко години, като допринесе за изборното предизвикателство, пред което е изправен Сунак, чиято Консервативна партия изостава далеч зад опозиционната Лейбъристка партия според социлогическите проучвания.

Отделни данни от ONS показаха признаци за по-слаб инфлационен натиск в бъдеще, тъй като цените, плащани от производителите, паднаха с 3,3% на годишна база, най-големият спад от май 2020 г. Цените, които те таксуват, също спаднаха, с 0,6%, най-големият спад от ноември 2020 г.

Отслабващата инфлационна перспектива вероятно ще помогне на британската икономика да нарасне умерено през 2024 г., въпреки че официалните данни от четвъртък вероятно ще покажат, че е изпаднала в плитка рецесия през втората половина на 2023 г., според анализатори, анкетирани от Reuters.

Източник: Reuters

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

След 10 месеца спад: Инфлацията във Великобритания отново нарасна през декември

Продажбите на дребно на Острова през декември паднаха до най-ниското си ниво от януари 2021 г.

Британците могат да останат без любим продукт заради атаките в Червено море

Инфлацията във Великобритания спадна до най-ниското си ниво от 2 години

Инфлацията във Великобритания през септември остава без промяна

Неочаквано: Инфлацията на Острова спадна до 18-месечно дъно през август

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички