Инфлацията в Унгария покори нов връх, но дава признаци на забавяне


Инфлацията в Унгария покори нов връх, но дава признаци на забавяне
Снимка: iStock

3731

Инфлацията в Унгария скочи до 24,5% на годишна база през декември, подчертавайки силния ценови натиск в икономиката и трудния път обратно към по-стабилен ръст на цените, пише Reuters. Покачването обаче беше под прогнозата на Reuters от 26%, което породи надежди, че пикът на инфлацията, очакван през първото тримесечие на 2023 г., може да бъде по-нисък от очакваното по-рано.

Данните все още показват ускоряване на цените, след като наложеният от правителството таван на цените на горивата беше премахнат в началото на декември. Средната инфлация миналата година се повиши до 14,5%, най-високата от 25 години.

Инфлацията в Унгария все още е най-високата в Централна Европа, а Унгарската централна банка поддържа най-високите лихвени проценти в Европейския съюз след рязко затягане миналата година, отчасти за да повиши форинта, който достигна рекордно ниски нива. Унгария рязко вдигна лихвата, за да овладее инфлацията

Но подобно на други банкери в Централна Европа, унгарските служители, определящи лихвите, се стремят да запазят курса на политиката стабилен засега, тъй като икономиката се забавя рязко под тежестта на главоломно високата инфлация, която беше тласната по-високо от растящите цени на храните и енергията. Въпреки тавана на цените: Инфлацията все повече мъчи Унгария

"Определено е положително, че общата инфлация е под очакванията, така че вероятно пикът през първото тримесечие също ще бъде на по-ниско ниво от очакваното по-рано", казва Орсоля Ниеще от Erste Bank.

Според нея инфлацията вероятно ще достигне своя връх през февруари и това може да позволи на централната банка да започне разхлабване на паричната политика, вероятно чрез намаляване на дневната лихва по депозитите от 18%. Ниеще очаква тоа да се случи през март, когато банката ще публикува новия си отчет за инфлацията или евентуално по-рано.

Централната банка прогнозира инфлацията да се забави през 2023 г. и да се върне в границите на толерантността на банката от 2-4% през 2024 г. Миналия месец тя повиши прогнозата си за инфлация за 2023 г. до между 15% и 19,5% от диапазона 11,5%-14% и също запази основната си лихва от 13%.

Затегнатият пазар на труд е една от пречките, пред които са изправени Унгария и други централноевропейски икономики, за да намалят инфлацията до целта, което означава, че може да се наложи ставките да останат по-високи за по-дълго време.

Определящите лихвите също са предпазливи по отношение на януарската инфлация и по-конкретно какви покачвания на цените ще търсят компаниите, определяйки тона за развитието през 2023 г. Орбан посече бизнеса с жестоки извънредни данъци

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Проблемът с инфлацията в Източна Европа: заплатите се състезават с цените

Кризата с разходите за живот дойде и в Източна Европа

Нови данъци в Унгария: Орбан спешно се нуждае от пари

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички