Какви са цените на наемите на офис площи клас А в София?


Какви са цените на наемите на офис площи клас А в София?
Снимка: iStock

3506

Как вървят цените на наемите на офис площи клас А в София? Офертните наемни нива за офис площи клас А са предимно в диапазона от 11 евро – 16 евро на кв.м на месец, като остават стабилни или се повишават с 0,5 до 1 евро в някои райони и в някои конкретни проекти, сочи анализ на компанията за услуги в сферата на бизнес имотите Avison Young Bulgaria.

Увеличение на наемите се наблюдава в района на Хладилника /Paradise Center или при проекти с висока заетост в други локации. Някои проекти в района на бул. Цариградско шосе, намалиха наемните си нива, за да привлекат нови наематели, пише в анализа. Въпреки това, в установените офисни локации, разликата в цените е по-скоро свързана с проекта (в зависимост от свободните площи),отколкото с местоположението.

Сервизна такса

Сервизната такса изглежда се стабилизира в диапазона от 2.5 евро - 3.75 евро на кв. м на месец, посочват от компанията. Наемодателите предпочитат подхода на „отворена книга“ – показване и плащане на реалните разходи, докато наемателите все още искат да имат фиксирани ставки или таван на таксите.

ОЩЕ: Повече от половината фирми у нас имат 0 служители

Източник: Avison Young Bulgaria

Отдаване под наем на офис площи в София

Първата половина на 2023 г. показва стандартно ниво на активност при наемане, пише в анализа. Общият обем на отдадените офис площи е 116 000 кв.м. Разпределението между удължаването и нови договори за наем е почти идентично. Най-големите сделки по отношение на размера са удължаванията, като сумата от трите най-големи сделки възлиза на почти 40 000 кв.м. Новоподписаните договори са предимно премествания, с малко „ново стъпващи“ в страната.

Незаети офис площи в София

След лекото намаляване на процента на свободните площи през втората половина на 2022 г., през 2023 г. отново наблюдаваме повишение, посочват от компанията. Това се дължи на няколко фактора: стратегията за намаляване на площта и удължаване на наемните договори, която е основният подход, наблюдаван при внедряването на хибридния модел на работа от дома и от офиса след COVID-19; липсата на ново „внесено“ търсене от страна на международни компании; изтичането на съществуващи договори за наем на фирми, които вече са се преместили в по-нови сгради.

ОЩЕ: Над 1/3 от офис бюрата по света остават празни през цялата седмица

Източник: Avison Young Bulgaria

За първи път от много дълго време процентът на свободни площи в "център“ и “широк център“ е по-голям, отколкото в „покрайнините“ на София, пише в анализа. Това се дължи основно на преместването на фирми от "център“ и “широк център“ към „покрайнините“, привлечени от нови проекти и/или по-агресивни търговски предложения.

Строителство на офис площи в София

С нарастването на разходите за строителството и лихвените проценти за финансиране, както и намаленото общо търсене на офис площи, малко нови проекти бяха започнати от началото на годината. В същото време, забавянето на няколко проекта предвидени за завършване през този период, доведе до това, че новозавършените сгради през първата половина на годината добавиха само 11 000 квадратни метра нови офис площи към пазара.

Средният обем построени офис площи на година между 2009 г. и 2022 г. е 103 000 кв. м, с връх от 225 000 кв. м през 2011 г. и найниска стойност от 22 000 кв. м през 2013 г. Спадът в строителството тогава, бе причинен от финансовата криза през 2008 г. Подобна тенденция се наблюдава и днес, предизвикана от кризата и последиците от пандемията от COVID-19. Новопостроените офис площи се очаква да бъдат под средните нива през 2023 г. и да намалеят още повече през 2024 г., добавят от компанията.

 ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Прави ли се бизнес в София? Търсенето на офис площи не е добър знак

Дистанционната работа ще изтрие 800 млрд. долара от стойността на офисите в големите градове

Свободните офиси в София достигнаха рекорден връх от близо 18%

Докато цените на имотите падат в Европа, България се изкачи до второ място по поскъпване на жилищата

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82822
  • GBP
    1
    2.2865
  • JPY
    100
    1.18084
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички