Колко ще струва на Великобритания коронацията на крал Чарлз?


Колко ще струва на Великобритания коронацията на крал Чарлз?
Снимка: Getty Images

4223

Погледите по света ще бъдат насочени към Великобритания през този уикенд, тъй като крал Чарлз III ще бъде коронован в Уестминстърското абатство в типична за британците демонстрация на пищност и парадност.

Коронацията, която ще бъде проведена от архиепископа на Кентърбъри в събота, 6 май, ще даде начало на тридневни празненства из Лондон и цяла Великобритания, като кулминацията ще бъде достигната на 8 май, който е обявен за официален празник, пише CNBC.

Събитието, което е първо по рода си от 70 години насам, е до голяма степен церемониално. Коронацията идва след като на 8 септември 2022 година, кралица Елизабет II почина.

Британците останаха без чушки, домати и краставици - купуват до 3 броя от вид

Но докато милиони се готвят да наблюдават историческото събитие, коронацията идва в момент на икономическо забавяне за Великобритания – нещо, което повдига множество въпроси относно валидността на събитието, провеждано в момент, в който страната е изправена пред най-голямата криза относно разходите за живот от поколения насам.

Колко ще струва коронацията?

Бъкингамският дворец не разкрива точната стойност на разходите за коронацията, като не е отговорил и на молбата за коментар на CNBC.

Все пак самият крал Чарлз е посочил, че гледа в посока празненства с по-малък мащаб, с „по-кратка”, „по-малка, по-евтина” церемония и с по-високо ниво на представителност – част от плановете му за управление, в което монархията има по-малка роля.

Как се промени британската икономика при Кралица Елизабет Втора?

Например на церемонията в Уестминстърското абатство ще присъстват около 2 000 VIP гости, което е около едва четвърт от броя на гостите, присъствали на коронацията на покойната кралица. Очаква се церемонията да бъде с продължителност от около 1 час, вместо няколко часа.

Снимка: Getty Images

Разходите за празненствата през уикенда, които включват „Кралско шествие“ и концерт на редица звезди в Уиндзор Гардънс, се очаква да достигнат размер между 50 млн. и 100 млн. британски лири (63-125 млн. долара), според изчисления, цитирани от BBC с ясното уточнение, че данните не биват да се приемат за официални.

Новият британски премиер е мултимилионер и е два пъти по-богат от крал Чарлз III

Тази сума би била по-висока от разходите за коронацията на кралицата през 1953 година, които възлизат на 1.5 млн. паунда по онова време или приблизително 50 млн. паунда в днешна стойност.

Сумата е по-голяма и от разходите за коронацията на Джордж VI през 1937 година – 450 000 паунда тогава, еквивалентни на 24.8 млн. паунда в наши дни.

Кой плаща за събитието?

Церемонията, както повечето обществени събития, се финансира от правителството на Великобритания, което на практика означава британските данъкоплатци, като Бъкингамският дворец също допринася с покриване на необявен дял от разходите.

Това провокира недоволство в някои британци, като 51% посочват, че коронацията не трябва да бъде финансирана от правителството, според анкета на YouGov, а 18% не могат да решат.

В същото време почивният ден, насрочен за 8 май, се смята, че ще струва на британската икономика допълнителни 1.36 млрд. долара под формата на загубена производителност.

Понастоящем брутният вътрешен продукт на Великобритания се намира на 0.6% по-ниско ниво спрямо края на 2019 година, като това е единствената икономика от Г-7, която все още не е възстановила от спадовете заради COVID-19.

Инфлацията в същото време остава висока, достигайки 10.1% на годишна база през месец март, като разходите за храни и напитки нарастват с най-бързия темп от 45 години.

Правителството от своя страна настоява, че събитието ще донесе милиони за бизнесите, особено за търговията на дребно, туризма и секторът на настаняването. Според някои прогнози, продажбите на дребно обикновено нарастват с около 15% на ден по време на официални празници.

Колко е богат новият крал Чарлз Трети?

Асоциацията UK Hospitality посочва, че коронацията може да донесе 350 млн. паунда на сектора. Това в комбинация с още два британски празнични дни през месец май, както и с музикалния конкурс „Евровизия”, който ще се проведе в Ливърпул на 13 май, може да генерира общ ефект от 1 млрд. паунда, добавят от организацията.

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички