МВФ прогнозира "меко кацане" за световната икономика


МВФ прогнозира "меко кацане" за световната икономика
Снимка: iStock

1072

Международният валутен фонд (МВФ) повиши прогнозите си за световната икономика в последния си доклад спрямо с този от октовмри месец като отбелязва, че на фона на COVID-19, войната в Украйна и кризата с разходите за живот световното икономическо възстановяване се е оказало изненадващо устойчиво. В доклада се посочва и че инфлацията се е забавила по-рязко от прогнозите, но по-високите лихви и оттеглянето на фискалната подкрепа на фона на високия дълг вероятно ще натежат на растежа през 2024 г.

МВФ прогнозира, че световният брутен вътрешен продукт (БВП) през 2024 г. ще запази ръста си от 2023 г. на ниво от 3,1%, което е с 0,2 пр.п. по-високо спрямо предишната прогноза. През 2024 г. той ще се ускори минимално до 3,2%.

Същевременно се очаква световната инфлация да се забави до 5,8% през 2024 г. и до 4,4% през 2025 г., като прогнозата за 2025 г. е ревизирана надолу.

Разнопосочна посока

Снимка: iStock

Прогнозата за 2024-2025 г. обаче е под средното ниво от 3,8%, отчитано през периода 2000-2019 г., на фона на по-високите лихви на централните банки, които се борят с инфлацията, оттеглянето на фискалната подкрепа на фона на натиска, който високият дълг оказва върху икономическата активност и заради ниския растеж на базовата продуктивност, отбелязва МВФ.

Очаква се икономическият растеж да е по-силен от очакваното през втората половина на 2023 г. в САЩ и в няколко големи развиващи се и нововъзникващи икономики. В някои случаи правителството и частните разходи допринасят за подема, като ръстът на реалния разполагаем доход подкрепя потреблението на фона на още затегнатите, макар и леко по-разхлабени, пазари на труда и домакинствата, които теглят натрупаните си спестявания от епохата на пандемията, гласи докладът.

Засилващата се инерция обаче не се усеща навсякъде, със забележимо слаб растеж в еврозоната, отразяващ слабите потребителски настроения, продължаващите ефекти от скъпата енергия и слабостта на чувствителното към лихвите производство и бизнес инвестициите. Икономиките с ниски доходи продължават да изпитват големи загуби в производството спрямо предпандемичното им представяне на фона на високите разходи за заеми, посочват от фонда.

Инфлация

Снимка: iStock

МВФ отбелязва, че инфлацията спада по-бързо от очакваното, като последните месечни показания са близо до средните стойности преди пандемията и за общата, и за основната инфлация. Световната обща инфлация през четвъртото тримесечие на 2023 г. се оценява на около 0,3 пр.п. по-ниска от прогнозираната в доклада от октомври 2023 г. на база сезонно коригирани тримесечия спрямо тримесечието.

По-ниската инфлация ясно показва отминаването на относителните ценови шокове – особено тези на цените на енергията – и свързаното с тях прехвърляне към основната инфлация. Спадът също отразява облекчаване на напрежението на пазара на труда с намаляване на свободните работни места, скромно увеличение на безработица и по-голямо предлагане на работна ръка, в някои случаи свързано със силен приток на имигранти. Ръстът на заплатите остава ограничен, като спиралите заплати-цени не се задържат. Краткосрочните инфлационни очаквания са намалели в големите икономики, а дългосрочните очаквания остават фиксирани.

Рискове

С подобряването на перспективите рисковете все повече се балансират, посочват от МВФ.

Възходящ риск носят няколко източника като първият от тях е дезинфлацията. Тя може да се случи по-бързо от очакваното, особено ако затягането на пазара на труда отслабне допълнително и краткосрочните инфлационни очаквания продължат да намаляват, което ще позволи на централните банки да започнат да понижават лихвите си по-рано.

Същевременно мерките за фискална консолидация, които правителствата обявиха за 2024-25 г., може да бъдат отложени, тъй като много държави са изправени пред нарастващи призиви за увеличаване на публичните разходи в годината, наситена на избори. Това може да засили икономическата активност, но също и да насърчи инфлацията и да увеличи перспективата за срив по-късно.

Бързото развитие на изкуствения интелект също може да увеличи инвестициите и да насърчи бързия растеж на производителността, макар и със значителни предизвикателства за работниците.

Низходящ риск пък носи възможността за нови смущения в доставките на стоки и доставки след подновяване на геополитическото напрежение най-вече в Близкия изток. Разходите за доставка между Азия и Европа са нараснали сериозно, тъй като атаките от Червено море пренасочват товарите около Африка. Въпреки че засега смущенията са ограничени, ситуацията остава нестабилна.

Базисната инфлация също може да се окаже по-устойчива. Освен това пазарите изглеждат прекалено оптимистични за перспективите за ранни намаления на лихвите.

Прогнози по държави и региони 

Снимка: iStock

Очаква се през втората половина на 2023 г. икономическият растеж да е бил по-силен от прогнозираното в САЩ и няколко големи нововъзникващи пазара и развиващи се страни, смятат експертите на МВФ.

За развитите икономики се прогнозира леко забавяне на растежа от 1,6% през 2023 г. до 1,5% през 2024 г., преди ускоряване до 1,8% през 2025 г. Преразглеждането към ръст с 0,1 пр.п. на прогнозата за 2024 г. отразява по-силния от очаквания растеж в САЩ, макар че той частично е бил компенсиран от по-слабото представяне на еврозоната.

За САЩ се очаква ръстът на икономиката през 2023 г. да достигне 2,5% спрямо 1,9% отчетен през 2022 г. За тази година МВФ прогнозира, че най-голямата световна икономика да забави растежа си до 2,1% и до 1,7% през 2025 г.

За икономиката на Китай се предвижда темп на растеж от 4,6% през 2024 г. и 4,1% през 2025 г., като за текущата година корекцията е с 0,4 пр.п. нагоре спрямо доклада от октомври.

Еврозоната вероятно ще се възстанови от бавния си темп на растеж, оценяван на 0,5% през 2023 г., което отразява сравнително силното въздействие на войната в Украйна, до 0,9% през 2024 г. и 1,7% през 2025 г. Въпреки това МВФ понижава очакванията си за икономиката на еврозоната с 0,3% спрямо прогнозата през октомври.

За европейските страни с нововъзникващи пазари и развиващи се икономики прогнозите сочат ускоряване от очаквания растеж от 2,7 % през 2023 г. до 2,8% през 2024 г., преди да бъде отчетено забавяне до 2,5% през 2025 г. Повишаването на прогнозата с 0,6 пр.п. спрямо очакванията от октомври се свързват с икономическото развитие в Русия. Растежът в Русия се прогнозира на ниво 2,6% през 2024 г. и 1,1% през 2025 г.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

МВФ: Световният икономически растеж ще остане стабилен през 2024 година

Какво се очаква от световните пазари през 2024 г.?

МВФ с предупреждение за заплатите в Източна Европа

МВФ повиши прогнозата за ръст на българската икономика

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички