Над 1/3 от българите смятат, че живеят по-добре от родителите си


Над 1/3 от българите смятат, че живеят по-добре от родителите си
Снимка: iStock

3382

Близо 35% от българите смятат, че водят по-добър живот от поколението на родителите си. На другия полюс застават почти 31%, сочи проучване на "Галъп Интернешънъл Болкан", обявиха от социологическата агенция.

За 27% от анкетираните българи не намират разлика между своя живот и този на родителите си. 7% у нас не могат да преценят дали животът сега е по-добър от този на родителите им. Българите са най-неудовлетворени от живота си в ЕС

Изследването е направено в глобален мащаб между август-октомври 2022 г. Анкетирани са 60 724 души в 64 държави. Във всяка държава са интервюирани около 1000 души по метода "лице в лице", по телефона или онлайн.

Очевидно българите гледат с носталгия към миналото, но и с плаха надежда към бъдещето. Лошата оценка на сегашния живот явно определя и двете, смятат социолозите. В съседство на България са оценките за живота днес в Молдова, Франция и Италия. А съседите ни от Северна Македония, Румъния, Гърция, Сърбия са по-положително настроени към настоящия живот. 

А по отношение на нагласите за живота на новите поколения у нас, очакванията са по-позитивни: 37% от запитаните очакват животът на децата днес да е по-добър от техния, 29% откриват в живота на днешните деца повече трудности, според 20% следващото поколение ще има същия живот като нашия, а 14% не могат да преценят. Така разликата между положително и отрицателно настроените за бъдещето на днешните деца е 8 пункта в полза на тези с позитивна нагласа, обобщават от "Галъп Интернешънъл". Влошават се потребителските нагласи на българите. Какво следва?

Другите държави

Според данните за останалите държави всеки втори (51%) гражданин на света вярва, че животът му е по-добър от този на родителите му. Другата половина е по равно разделена между оценяващите живота си като по-лош (23%), и тези, според които е същият (23%).

Очакванията за живота на днешните деца са главно добри, но все пак по-неблагоприятни спрямо нагласите на предишните поколения – 44% очакват по-добър живот за децата днес в сравнение с нашия, 28% прогнозират по-лош живот, 20% са за същото качество на живот, а 8% не могат да преценят.

По-възрастните хора вярват по-малко в по-доброто бъдеще на следващото поколение. Очаквано, по-доброто финансово състояние дава и по-голяма увереност в бъдещето – на индивидуално ниво. Но на национално е картината е друга – страните, изпитващи или изпитвали трудности, вярват повече в по-доброто бъдеще на следващото поколение. В кои страни е най-добре да се пенсионирате?

С най-позитивна нагласа от всички 64 държави е Виетнам – 83% избират отговор "по-добър живот", а 4% посочват, че животът им е по-лош от този на родителите, или разлика от 79 пункта. Най-негативни са в Молдова (32% "по-добър" живот, но 45% – "по-лош", което оформя негативна разлика от – 13).

Резултатите зависят от индикатори като доход на домакинството, образование и пр. Например, групите с най-ниски домакински доходи показват по-скоро позитивни нагласи спрямо тези с най-висок стандарт на живот. Най-образованите респонденти също са по-позитивни от по-ниско образованите. Кои страни са по-евтини от България и си заслужава да посетите?

По-богатите изглеждат и по-уверени в бъдещето, което могат да осигурят на децата си. Но от друга страна, развиващите се страни имат по-голяма надежда, а не най-богатите страни, допълват социолозите. Най-позитивно е настроена е Нигерия, а Словения е най-отрицателно настроената страна.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

8-те държави с най-високо качество на живот

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички