Най-бързо растящата икономика в света очаква експлозивен ръст от 100% през идните години


Най-бързо растящата икономика в света очаква експлозивен ръст от 100% през идните години
Снимка: iStock

4489

Най-бързо растящата икономика в света може да нарасне с над 100% до 2028 година, основно задвижвана от печалбите от своето петролно производство и износ, сочи анализ.

Икономиката на Гвиана (наричана още и Гаяна), страна в Южна Америка с население от около 800 000 души, се очаква да постигне ръст от 38% до края на тази година, което „екстремно бърз” темп, според последните прогнози за растежа на брутния вътрешен продукт на Международния валутен фонд, предава CNBC.

МВФ не е единствената организация, която споделя този оптимизъм.

BMI, звеното за проучвания на Fitch Solutions, също прогнозира, че „Гвиана ще стане свидетел на експлозивен растеж през тази година”, казва Андрю Трахан, директор риск на компанията за Латинска Америка.

Той очаква реалният БВП на Гвиана да нарасне с около 115% през следващите 5 години.

„Точният магнитут на увеличението зависи от това колко бързо ще бъде пуснато допълнителното производство на петрол”, добавя той.

BMI очаква петролното производство на Гвиана да скочи от около 390 000 барела на ден през тази година до над милион барела дневно през 2027 година, тъй като нови офшорни полета в блока Stabroek Block се разработват от консорциум, воден от ExxonMobil.

Тази страна ще стане третият най-голям потребителски пазар до 2027 година, оставяйки само зад САЩ и Китай

Гвианският Stabroek Block представлява петролен резервоар с площ 6.6 млн. акра, намиращ се край атлантическото крайбрежие на страната. Според оценки на ExxonMobil, блокът съдържа 11 млрд. барела петрол.

„Силният растеж на Гвиана беше и ще продължи да бъде движен от бързото разширяване на производството на петрол след поредица от открития през последните години”, казва Трахан, добавяйки, че сериозното петролно производство на Гвиана ще увеличи нетния износ на страната.

Гвиана отчете ръст на БВП от цели 62.3% през 2022 година – най-високият в света, според МВФ.

Освен нарастващото производство на петрол с пускането в експлоатация на трето петролно находище, растежът в непетролния сектор на Гвиана също беше подсилен от инвестиции в транспорт, жилища и набиране на човешки капитал. Докладът на МВФ подчертава, че секторите на селското стопанство, минното дело и кариерите за добив на нерудни полезни изкопаеми на Гвиана също се представят добре.

Как Германия се превърна от държава за пример в най-слабо представящата се голяма икономика в света?

Гвиана се превърна в най-бързо растящата икономика в света основно заради бума в добива на петрол;

Снимка: iStock

Трахан прогнозира, че страната отново ще бъде най-бързо растящата икономика в света през настоящата 2023 година, като очаква да задържи титлата и през следващите две години.

„Виждаме, че този силен растеж ще продължи през следващите години, тъй като производството на петрол продължава да расте, като реалният БВП ще нарастне с приблизително 115% между 2022 г. и 2028 г.“, казва той.

По-силният износ на енергия от Гвиана ще стимулира траекторията на растеж на страната, както и страничните ползи от силни инвестиции, нови възможности за заетост и увеличаване на държавните приходи.

Рискове пред прогнозата

Очакванията за внушителен икономически ръст вървят ръка за ръка с рискове.

Гвиана се разрасна бързо от една от най-бедните карибски страни до икономика, „показваща изключителен растеж“, казва Валери Марсел, сътрудник в мозъчния тръст Chatham House.

Положителната траектория на растеж ще продължи, но това ще зависи от политическата стабилност на страната и високите цени на петрола.

„С течение на времето цените на петрола ще бъдат доста нестабилни и евентуално ще останат ниски. Ето защо е изключително важно за Гвиана да диверсифицира икономиката си“, казва Марсел.

Като всяка страна, зависима от приходите от петрол, Гвиана се надпреварва с рискове - особено в корупцията и холандската болест, предупреди тя. Холандската болест е икономически термин, отнасящ се до негативните последици, произтичащи от бързото развитие в резултат на новооткрити ресурси, което парадоксално вреди на по-широката икономика.

От своя страна BMI също вижда политически рискове.

„Гвиана е страна с история на дълбоки разделения между индо и афро-гвианското население и се бори с корупцията и организираната престъпност“, казва Трахан. Притокът на печалби от петрол може да изостри разделенията, добавя анализаторът.

Най-големите икономики в света през 2075 година: Очакват се сериозни размествания 

Нарастващата цена на войната може да създаде проблеми за икономиката на Русия

Шест държави в ЕС имат дълг, надхвърлящ 100% от БВП, България е предпоследна

Нетният дълг на една от най-големите икономики в света премина 100% от БВП за първи път от 1961 година

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички