По-голям ръст на икономиката след нови избори и съдебни реформи очакват от УниКредит Булбанк


По-голям ръст на икономиката след нови избори и съдебни реформи очакват от УниКредит Булбанк
Снимка: iStock

3043

"УниКредит Булбанк" е повишила прогнозата си за икономическия растеж на България през 2023 г. до 1,3% от 0,5%, прогнозирани през октомври. Банката взема предвид вероятността за присъединяване към еврозоната през 2024 г., края на политическите сътресения след очакваните парламентарни избори през март, както и приемане на така необходимите съдебни реформи. Идва тежка година за България, светът върви към рецесия

По-малко от очакваното влошаване на търговската среда в България ще повиши активността на компаниите при наемане на персонал, което от своя страна се очаква да ограничи инфлацията в рамките на по-ниски нива от очакваното през предходното тримесечие, предвижда "УниКредит Булбанк" в своята тримесечна икономическа прогноза.

Най-голямата банка в България очаква средната инфлация на потребителските цени да намалее до 9,7% през тази година, като ще се забави допълнително до 4,8% през 2024 г. В същото време бюджетният дефицит ще се повиши с 0,5 процентни пункта до 3,3% от БВП тази година, спадайки до 2,8% през 2024 г. България влиза в стагфлация: Какво предстои?

Банката очаква реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на страната да нарасне с 3,3% през 2024 г., тъй като инфлацията отшумява, търговските условия се подобряват и глобалните увеличения на лихвените проценти са частично обърнати.

"Важно е, че щедрата схема за енергийни субсидии, въведена от властите, трябва да доведе до по-силен износ от прогнозирания през октомври, което също трябва да подкрепи растежа през тази година", отбелязва "УниКредит Булбанк". Служебното правителство отдели около 7,7 милиарда лева, или 4,7% от прогнозния БВП, за енергийни субсидии през 2022 г. Това може почти да се удвои до 14,4 милиарда или 7,6% от БВП през 2023 г., ако не настъпят промени по отношение на условията на схемата или в цените на електроенергията. Парламентът свали тавана на компенсациите за ток за бизнеса

Освен това по-високите лихвени проценти в еврозоната ще се отразят върху деноминираните в лева лихви по кредитите за бизнеса и домакинствата с по-бавен темп от очакваното през предходното тримесечие, което ще помогне за предотвратяване на по-рязко свиване на икономиката през тази година. Банките вдигнаха двойно лихвите по ипотечните кредити

Очаква се производството на електроенергия, производството на храни и металургията да продължат да работят на пълен капацитет, тъй като войната между Русия и Украйна ограничава ролята на тези две страни в световните вериги на доставки.

Все по-вероятните предсрочни парламентарни избори се очаква да се проведат през март, което може да доведе до по-стабилна управляваща коалиция, тъй като мотивацията на политическите партии да участват в правителството нараства с края на зимата и прогнозираната рецесия. Освен това един продължителен мандат на служебното правителство може да застраши усвояването на средствата от ЕС и вземането на необходимите мерки за завършване на приемането на еврото. Дългият път към еврото: Ще се отложи ли влизането ни в еврозоната?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Лоша прогноза: ЕК отговори кога ще се успокои инфлацията в България

Очаква се рецесия в Европа и още по-тежка криза в България

Помощите за тока за фирмите довели до скока на цените

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички