В супермаркетите на тази европейска държава заключват зехтина заради скок на кражбите


В супермаркетите на тази европейска държава заключват зехтина заради скок на кражбите
Снимка: iStock

4388

Супермаркети в Испания, която е най-големият производител на зехтин в света, заключват с катинари бутилките с основния продукт за готвене на фона на растящите цени и зачестяващите кражби.

Цената на еднолитрови бутилки със зехтин достигна 14,5 евро в някои супермаркети, което го нареди сред продуктите, на които търговците на дребно поставят защитни етикети срещу кражба, както при алкохолните напитки, козметиката и домакинските уреди, пише Reuters.

„Отичтаме сериозен ръст в кражбите от магазините. Зехтинът се превърна в идеален продукт за кражба“, споделя Рубен Наваро, главен изпълнителен директор на веригата супермаркети Tu Super, която управлява 30 магазина в испанския регион Андалусия.

Цените на зехтина, които вече официално са 8 евро за литър, скочиха със 150% през последните 2 години в Испания, след като сушата в южните райони повлия на реколтата от маслини. „Организирани престъпни групи крадат зехтин с цел продажба“, казва Наваро.

Снимка: iStock

От септември Tu Super поставя вериги около 5-литровите бутилки със зехтин и ги заключва към рафтовете, за да предотврати кражба. „Това е крайна мярка, но има ефект“, посочва Наваро.

Tu Super не е единствената верига, която затяга мерките за сигурност. В някои магазини от веригите Carrefour и Auchan в Мадрид на еднолитровите бутилки се поставят етикети против кражба, които трябва да бъдат премахвани от персонала.

ОЩЕ: Зехтинът в ЕС е поскъпнал със 75% от януари 2021 г.

Испанската компания STC, която предоставя решения против кражби на търговците на дребно, отчита 12-кратно увеличение на поръчките това лято от супермаркети за устройства за защита на бутилки със зехтин, посочва управляващият партньор Салвадор Канонес пред Reuters.

Испанската полиция e разкрила кражби на зехтин от заводи, а през октомври е арестувала двама души, като част от разследване на кражбата на 56 тона необработен зехтин екстра върджин.

Снимка: iStock

Семействата в Испания обикновено купуват зехтин на едро за готвене. Те са сред най-големите потребители на зехтин в света, но вече са намалили доста консумацията. Продажбите на зехтин са намалели със 17% през 12-те месеца до септември, според NielsenIQ.

Въпреки сериозния ръст на кражбите на маслини и олио, мерките, предприемани от супермаркетите отразяват една по-обща тенденция. От водещата бизнес организация в Испания, CEOE, обявиха, че има 30% увеличение на многократните кражби при търговците на дребно през 2022 г. и още 12% досега през 2023 г. В Испания кражбите на вещи на стойност под 400 евро не се наказват, освен ако не е повторно нарушение.

Наваро казва, че крадците се възползват от по-малкия брой персонал в магазините, а кражбите допринасят ръст на недостига на работна ръка. „Нашите собствени служители живеят в страх след кражбите, като някои от тях дори напускат работа“, добавя той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Бум при кражбите на зехтин в Гърция

Недостиг: Сушата изстреля цената на зехтина до рекордни нива

Цената на зехтина скочи до небесата

Цената на зехтина в Южна Европа стана катастрофална

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички