Защо търсенето на пържени картофки е добра новина за американската икономика?


Защо търсенето на пържени картофки е добра новина за американската икономика?
Снимка: iStock

5534

Потребителите в САЩ все още харчат пари за пържени картофи като гарнитура към храната си. Това може да има положителен ефект върху икономиката.

По информация на доставчик на замразени картофи Lamb Weston Holdings делът на потребителите, поръчващи емблематичната гарнитура към храната си, остава над нивата отпреди пандемията“, отбелязва главният изпълнителен директор Том Уърнър.

Това може да е индикация за утойчивостта на потребителите, въпреки че инфлацията ги удари по джоба и страховете от рецесия се засилиха, пише CNBC.

ОЩЕ: Инфлацията засегна и най-евтината пица в света. Колко струва?

„Глобалната категория на замразените картофи продължава да има стабилно търсене и предлагане. Темпът, с който потребителите поръчват пържени картофи, когато посещават ресторант или заведения за хранене на нашите ключови пазари, остава до голяма степен стабилен и над предпандемичните нивата“, отчита Уърнър.

Когато потребителите усетят финансов натиск, естествената реакция е да ограничат разходите чрез мерки като преминаване към по-евтини марки или намаляване на външни разходи. В случая с Lamb Weston и компаниите за бързо хранене това може да се прояви под формата на клиенти, които избират да пропуснат пържените картофи или други поръчки в опит да намалят разходите.

Ефектът от инфлацията, разбира се, може да повлияе на бизнеса по начини, различни от продажбите на пържени картофи. От Lamb Weston отчитат малка промяна в общата посещаемост на заведенията на ключови пазари в САЩ, но доказателствата за промяна в поведението на потребителите са налице – ръстът на доставчиците на храна с бързо обслужване, които обикновено са по-достъпни, балансира спада, наблюдаван при ресторантите с пълно обслужване.

Уърнър също каза, че инфлацията може да продължи да повишава разходите на компанията, по-конкретно свързани с договорните цени на картофите.

ОЩЕ: Тайните на заведенията за бързо хранене, които те НЕ искат да знаете

Той посочи юни като месец с по-слаба посещаемост по време на фискалното четвърто тримесечие. Според него обаче, положението се подобрява оттогава и той остава уверен в способностите на компанията да се справи с евентуален икономически спад.

„Подозираме, че тенденциите в посещаемостта на ресторантите ще останат нестабилни в близко бъдеще, тъй като високите лихви, високата инфлация и несигурността оказват влияние на потребителите. Предвид това търсенето на замразени картофи се оказа устойчиво през най-трудните икономически времена и ние продължаваме да сме уверени в дългосрочната перспектива за растеж на тази категория глобален план“, отбелязва Вернер.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Русия спира да внася пържени картофки от САЩ

Световна верига за бързо хранене, продължава работа в Русия, въпреки обещанието да си тръгне

Червило, мъжко бельо и Tinder - скритите знаци за рецесия

Още от Икономика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички