"Булгаргаз" съди ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган заради 40 милиона лева дълг


"Булгаргаз" съди ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган заради 40 милиона лева дълг
Снимка: БГНЕС

11604

Скандалният ТЕЦ "Варна", който е собственост на почетния председател на ДПС Ахмед Доган, се изправя пред нов проблем. "Булгаргаз" съди централата заради неплатените доставки на природен газ. Дълговете на ТЕЦ-а на Доган към газовата компания са нараснали през последните години, достигайки 40 милиона лева. Това се разбра от думите на изпълнителния директор на "Булгаргаз" Деница Златева пред БНТ на 4 януари.

"Имаме фирми, които имат забавяния (на дължимите плащания – б.р.), но те не са повече от 30 дни. С тях имаме много ясно разработени срокове за погасяване. Имаме длъжници, които съдим, като ТЕЦ "Варна" и други, малки компании. Отстояваме финансовите си интереси и когато видим, че има по-дълго просрочие, завеждаме дела. С ТЕЦ "Варна" имаме заведено дело за задължения, които ни дължат – към 40 милиона", обясни Златева, без да съобщава повече подробности.

ТЕЦ "Варна" е вторият най-голям длъжник на "Булгаргаз" след "Топлофикация-София". Още в средата на декември 2021 г. държавното дружество спря доставките на газ към ТЕЦ-а заради непогасен дълг. Тогава стана ясно, че централата има сериозни финансови затруднения и не плаща просрочените си задължения, а сметките ѝ бяха запорирани. Подобно спиране на газоподаването имаше и през октомври 2021 г. – пак заради натрупани дългове, но тогава газът бе пуснат след плащане на 10 млн. лева. Дългът, за който се споменаваше към края на онази година, беше около 25 млн. лв. Спряха газа и запорираха сметките на ТЕЦ Варна

Централата започна да трупа загуби през 2021 г. заради нарастващите цени на газа, който е основна суровина за производството ѝ. Произведеният ток ѝ струва все по-скъпо, а от ръководството на дружеството се оправдаха, че са ощетени, защото не получават никаква държавна помощ. Години наред ТЕЦ-а на Доган получаваше пари от държавата за т.нар. студен резерв, без реално да работи. ТЕЦ "Варна" на Ахмед Доган спечели 37 млн. лева

ТЕЦ "Варна", собственост на почетния председател на ДПС д-р Доган дължи на "Булгаргаз" 40 млн. лв. Дългът е за...

Публикувахте от Ивайло Мирчев в Вторник, 3 януари 2023 г.

"Задълженията на ТЕЦ "Варна" се натрупват във времето, не се покриват, а впечатлението е, че ТЕЦ-а има специален статут в българската енергетика. Властелинът на студения резерв ТЕЦ "Варна" е не просто неефективна компания, но и в топ 3 на длъжниците на природен газ към държавата", написа депутатът от "Демократична България" Ивайло Мирчев във Facebook. Той допълни, че още днес ще отправи парламентарен въпрос към служебния министър на енергетиката Росен Христов и ще настоява милионите да бъдат изплатени на "Булгаргаз".

Междувременно стана ясно, че ТЕЦ-а на Доган се готви да изгради собствена централа за възобновяема енергия на своя територия, за която е нужна екологична оценка. За целта е нужно одобрението на РИОСВ Варна, а впоследствие и на екоминистерството.

Вечният длъжник "Топлофикация-София"

По думите на Деница Златева газовата компания има нова политика за събиране на вземанията. Най-големият длъжник на "Булгаргаз" е "Топлофикация-София" с над 550 млн. лева дълг. "С другите ни клиенти постигаме високи нива на събиране на вземанията. Проблемът с "Топлофикация" стои, изисква решение, което е извън пределите на дружеството.", посочи тя.

По думите ѝ след разговори със Столичния общински съвет и ръководството на общинското топлофикационно дружество то е започнало да плаща по-големи суми от задълженията си през последните два месеца.

Положението на "Булгаргаз" обаче остава деликатно. "Нормата ни на печалба е прекалено малка – работим на регулиран пазар. Не сме в състояние да покриваме нарастващия дълг. Държавна помощ не сме и получавали. Получихме държавен заем, който е срещу лихва, и плащаме лихвата по него", каза Златева.

Въпреки това газовата компания ще завърши 2022 г. с положителна оперативна печалба, увери тя.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Антикорупционният фонд подаде сигнал за разследване срещу ТЕЦ-а на Доган

Нов подарък от държавата за ТЕЦ-а на Доган

Ахмед Доган отново взема пари за студен резерв?

Чешката прокуратура се заема с Ахмед Доган и ТЕЦ "Варна" (ВИДЕО)

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички