Енергийният министър: Дали сме индикация за възобновяване на преговорите с "Газпром"


Енергийният министър: Дали сме индикация за възобновяване на преговорите с "Газпром"
Снимка: Gazprom

2728

Активни разговор с „Газпром” все още няма, но служебното правителство е изпратило информация, че има готовност за възобновяване на преговорите. Това каза служебният енергиен министър Росен Христов в ефира на NOVA и уточни, че отговор от руския доставчик очакват днес или най-късно в понеделник. Енергийният министър: Преговорите с "Газпром" вече са неизбежни и ще бъдат тежки 

„Казахме им, че сме готови да възобновим преговорите по договора и че имаме предложения по редица изменения, които биха го оптимизирали“, заяви Христов. Сред предложенията на служебния кабинет е удължаване на периода за взимане на оставащите количества газ. „Няма как да изразходим количествата газ по този договор до края на годината”, категоричен е енергийният министър, затова предложението им е да бъдат приемани и през 2023г. „Говорим само за стария договор”, заяви Христов и поясни, че разговори за възобновяване на договора няма да има.

По думите на енергийния министър тези количества биха могли да стигнат до края на отоплителния сезон или до началото на лятото на 2023 г. По всяка вероятност искането ще бъде оформено като анекс към договора. Христов се посочи твърдението на юристите в неговия екип, според които в момента е много по-вероятно „Газпром“ да съди страната ни, отколкото обратното. Обратният път към "Газпром" скара икономисти - надежден доставчик ли е?

„Газпром“ прави промяна в условията на плащане, ние не се съгласяваме с нея и „Газпром“ спира газа. Част от Европа се съгласява с този вид плащане. Следваме условията на договора, за да сме максимално защитени, но това не води до никъде“, коментира служебният енергиен министър. 

Оказва се, че цената на „Газпром“ за септември е 315 лв., при условие, че бизнеса и синдикатите поставиха рамка от 200-250 лв. „Цената на танкерите, които предишното правителство договори е 50% върху тази на „Газпром“, обяви Христов. Василев: Оставаме без газ и парно, ако преговаряме с Газпром

По въпроса за това дали не се притесняват, че купувайки руски газ, страната ни ще финансира войната в Украйна Христов посочи, че ние и в момента купуваме руски газ, но през посредници. „Плащаме 30% отгоре върху тази цена, ако говорим за финансиране, то трябва първо Германия да спре да купува руски газ, защото те са най-големият консуматор“, заяви министърът. 

По думите му ако е имало санкции, водещите икономики в Европа да са санкционирани досега.

Христов посочи, че са имали разговори с ЕК за варианта да изчерпаме оставащите количества газ по съществуващия договор. „Имахме пълно разбиране по темата и няма да е нарушение на санкциите“, заяви той.

„Искаме да сменим авансовото плащане с банкова гаранция, така че да плащаме, чак когато газът пристигне в страната“, обясни министър Христов. Кремъл: Иска или не, България ще плаща руския газ в рубли

„На нас не ни е 100% необходимо да потвърдим условията и да продължим с този договор, ако условията не са приемливи за нас, то няма да продължим преговорите с „Газпром“. Ние искаме оптимална цена, при оптимални условия. Идеята е да свалим цената на микса, като предлагаме и оптимизация на микса, така че да се доближим и да постигнем желаната цена“, обясни Христов.

„Не успяхме да осигурим слотове на нормална цена. Този слот, който осигурихме позволява да доставим газа на нормална цена в България. Всички слотове, които можеше да купим бяха от посредници. Цените бяха такива, че доставения в България газ излизаше толкова скъпо, че да няма кой да го купи“, обясни енергийният министър.

По отношение за слотовете в Ревитуса Христов посочи, че те са били продадени и посредниците, които са резервирали слотовете, ги препродават, а цените са били твърде високи, за да може този газ да стигне до България на нормална цена. Енергийни експерти: Беше глупост да откажем танкерите за втечнен газ

Росен Христов беше категоричен, че това, че някой преговаря по никакъв начин не влияе на останалите точки от договора, включително и отказване от претенции. По думите му това никъде в търговски преговори не се случва. „Ние не се отказваме от никакви права, заради това, че искаме нещо друго и то точно промяна в условията, които самите те вече са променили“, заключи той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Можем ли да избегнем газова криза без руски газ? 

Енергийна (не)зависимост от Русия - възможните алтернативи

Газова криза: Няма газ за зимата, положението е критично 

Обявиха кога газът ще поевтинее и кога ще дойде евтиният азерски газ

Саботира ли служебният кабинет пускането на интерконектора с Гърция?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички