EVN България: Без компенсации за мрежовите оператори, токът ще поскъпне шоково


EVN България: Без компенсации за мрежовите оператори, токът ще поскъпне шоково
Снимка: Getty Images/Guliver

4845

За проблем, който изпитват в момента всички мрежови оператори и който има опасност да стане бреме и за крайните потребители на ток алармираха от EVN България. "В регулираните цени на мрежовите оператори цената, по която те закупуват енергията за технологичен разход е в размер на 131.26 лв., а реално в момента цената е 3 – 4 пъти по-висока, тя все още не е отразена в тарифите и това акумулира сериозен дефицит, който би трябвало да се компенсира в следващия ценови период", заяви пред журналисти Калина Трифонова, зам.-председател на Съвета на директорите на EVN България. Тя предупреди, че това е голям разход, който ако не се компенсира сега, би натоварил сериозно тарифите на всички крайни клиенти следващата година и допусна поскъпването на тока да е шоково. КРИБ: Скъпият ток застрашава икономиката и държавата

"Прогнозният дефицит на компанията до края на годината ще е над 60 млн. лв. В момента фючърсите за ноември са над 490 лв., а за декември – 500 лв. Средната ни прогнозна цена е, че ще имаме три пъти по-висока цена до края на ценовия период от тази, която е одобрена от регулатора", посочи още Калина Трифонова.

Има механизми мрежовите компании да бъдат компенсирани за този по-висок разход за закупуване на енергията си – било чрез директни договаряния, през използване на средствата за въглеродни емисии, чрез данъчни механизми", категорична е Трифонова. "Подкрепяме всеки вариант, който да бъде справедлив, прозрачен, да стигне до всички крайни клиенти и да не бъдат изключвани мрежовите компании", заяви Трифонова.

Тя отбеляза, че ЕК е одобрила препоръки, предвиждащи различни възможности, включително намаляване на ДДС. Може да се купува технологичен разход от НЕК, да се правят централизирани търгове за покупка на всички мрежови загуби, друг вариант е намалена ставка на ДДС, като с това намалено ДДС и средствата, които вече са акумулирани да се компенсират увеличените разходи. Има механизми и през търговията с емисии – там са акумулирани допълнителни средства и те могат да се използват директно за компенсиране на този разход.

"Когато се говори за мерки и тези мерки не включват въобще в дискусията мрежовите компании, а в същото време мярката, която се приема за бизнеса, е на гърба на една от тези компании, за сметка на доставчик от последна лицензия, не мога да приема такъв подход", коментира Трифонова.

По повод промяната на методиката за доставчика от последна инстанция (ДПИ), тя заяви: "С тази промяна на методиката за доставчика от последна инстанция, едно частно дружество финансира общински и държавни бюджетни предприятия и дружества" и изрази недоумение къде е справедливостта в този подход. Твърденията, че така щял да бъде подпомогнат малкия бизнес, според нея са неоснователни.  "67% от този малък бизнес има консумация на битов потребител, т.е. помощта при него ще е минимална и дори няма да се усети от него, но разходите, които този доставчик от последна инстанция има, остават същите за всеки един клиент", поясни Трифонова.

Тя съобщи, че от септември търговците на електроенергия са започнали да се отказват от клиенти и да ги изхвърлят на ДПИ и сподели, че затова в EVN България не могат да прогнозират следващия месец колко клиенти ще имат на ДПИ, т.е. без договори с търговци. Токът за бизнеса поскъпна рекордно. Ще издържат ли фирмите?

Решаването на проблема според Трифонова е въпрос на разговори с правителството и регулатора. Според Калина Трифонова не е необходимо да се чакат законодателни промени. "Антикризисна мярка, когато засяга всички крайни клиенти, каквито са клиентите на мрежовите оператори не е недопустима държавна помощ, точно обратното - именно ЕК каза, че мярката трябва да бъде насочена към крайните клиенти, към битовите потребители, а едно такова директно компенсиране на технологичния разход на мрежовите оператори е именно мярка при крайните клиенти, при всеки битов потребител, малък и среден бизнес", посочи Калина Трифонова. Германия намалява таксите за потребление на ток

Тя не се ангажира с прогноза за поскъпването на тока за битовите потребители и коментира, че и тяхното компенсиране е въпрос на дискусия с регулатора как това увеличение да бъде компенсирано чрез други механизми. "Битовите потребители имат регулирани цени и не са засегнати от високите цени на борсата, но при тях натискът би бил от мрежовата компонента, която може да се овладее точно чрез компенсирането й", добави зам.-председателят на борда на EVN България.

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички