Икономист: Ако газът на "Газпром"е най-евтин, трябва да преговаряме


Икономист: Ако газът на "Газпром"е най-евтин, трябва да преговаряме
Снимка: iStock

2845

Ако газът от „Газпром“ е най-евтин, то веднага трябва да започнем преговори с тях. За това настоя икономистът от КТ „Подкрепа“ Ваня Григорова в ефира на БНТ, като не отговори обаче дали газът от „Газпром“ е най-евтин. По думите ѝ на заседанието на кризисния щаб в началото на седмицата е предприет курс за задължителни преговори с „Газпром“. Според нея шест от седемте танкера, които отказахме не са алтернатива и стоят в САЩ, защото няма път, по който да дойдат до нас. Енергийният министър: Преговорите с "Газпром" вече са неизбежни и ще бъдат тежки

Икономистът Георги Ангелов обаче не се съгласи с твърдението за танкерите, като подчерта, че досега всички договорени танкери с втечнен са пристигали. Според Григорова при последния случай е имало надценка от турския оператор „Боташ“, но Ангелов подчерта, че става въпрос за 10 долара. „Абсурдно е да се говори как нямало слотове за догодина, след като те сега тепърва се договорят“, заяви Ангелов, категоричен, че страната ни е изпуснала евтиния газ, визирайки 7-те танкера.

„С отказа от 7-те танкера, договорени от правителството на Кирил Петков, позицията ни за преговори с „Газпром“ сега е много слаба, защото нямаме друг подсигурен газ за зимата, освен азерският“, подчерта Ангелов. Енергийни експерти: Беше глупост да откажем танкерите за втечнен газ

От своя страна Григорова се съгласи, че страната ни се намира в слаба позиция, но причината за това според нея е липсата на добра работа от управлението на кабинета „Петков“, включително и защото нужните слотове не били договорени.

„Многократно сме казвали, че трябва да се наложат регулации на петрола, но това не се прави. В България влиза и друг петрол, не само руски, но цената на бензиностанциите е приблизително една и съща. 25 ст. на фона на 3.40-3.60 лв. за литър гориво нямат особено голяма тежест“, посочи Григорова. Данъчните проверяват бензиностанции за измами с отстъпката от 25 ст.

Ангелов обаче подчерта, че има сериозен марж по отношение на различните видове петрол – от около 1,50 лв. на литър, който отива в „Лукойл“ и е редно държавата да вземе отношение, след като сме изключение по европейското петролно ембарго и получаваме най-евтиния петрол на пазара – руският.

Според икономиста Георги Ангелов със средствата по Плана за възстановяване и устойчивост може бързо да се развият инвестиции и да се помогне на икономиката, което ще увеличи доходите. „Планът за възстановяване не е подарък, който може да се използва както си поискаме и чрез него не могат да се изплащат заплати и компенсации“, отсече Григорова. „Единият от двигателите за увеличаване на средната работна заплата е увеличаване на минималната работна заплата. Източването на държавните енергийни дружества трудно стигат вече дори за изплащането на тока", заяви Григорова. Минималната заплата ще се вдигне още малко

От своя страна икономистът Георги Ангелов обясни, че държавата да изпомпва пари и да трупа излишък по време на криза е абсурдно, като по думите му в момента в бюджета има пари. „Тази година не работи идеята, че бюджетът ще се остави за следващата година, защото компенсациите са до края на тази година. Бюджет задължително трябва да бъде приет още тази година, защото догодина може да няма правителство, всичко ще скочи 8 пъти и ще има масови затваряния“, предупреди Ангелов.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Саудитска Арабия предложи да ни доставя петрол и газ

Газова криза: Няма газ за зимата, положението е критично

Енергийна (не)зависимост от Русия - възможните алтернативи

Можем ли да избегнем газова криза без руски газ? 

Василев: Оставаме без газ и парно, ако преговаряме с Газпром

 

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83147
  • GBP
    1
    2.2841
  • JPY
    100
    1.18665
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички