Саудитска Арабия предложи да ни доставя петрол и газ


Саудитска Арабия предложи да ни доставя петрол и газ
Снимка: iStock

21604

Саудитска Арабия е готова да преговаря с България за доставка на петрол и природен газ.

Това е обявил посланикът на Саудитска Арабия Халид бин Камал Факих на среща със служебния министър на външните работи Николай Милков. Двамата са обсъдили обсъдили сътрудничеството между София и Рияд в областта на енергетиката, съобщават от МВнР. Доколко е зависим светът от саудитския петрол?

От своя страна министър Милков е благодарил на посланика и отбелязал, че съвместно следва да се проучат начините и средствата за осъществяването на такава доставка.

Както е известно, Саудитска Арабия е най-големият производител на петрол в света и ежегодно продава нефт за стотици милиарди долари. Най-големите износители и вносители на петрол в света

В момента страната се стреми допълнително да увеличи добива на петрол, за да балансира световния пазар и да успокои цените на петрола. Много експерти се опасяват, че нефтът отново ще поскъпне сериозно, ако производството на руски петрол значително спадне заради наложените на Москва западни санкции. Саудитска Арабия не се отказва от петрола, светът имал нужда от нефт

Саудитският петрол би могъл да замести руския петрол, който е под европейско ембарго, а страната ни има срок от 2 години, за да се откаже от него.

България и Саудитска Арабия вече си партнират в енегийната сфера, като саудитската компания "Аркад" построи газопровода "Балкански поток" (продължението на "Турски поток" на българска територия, б.р.).

Саудитският посланик и служебният външен министър са обсъдили и партньорството в области като икономиката, инвестициите, селското стопанство, туризма, отбраната, високите технологии, здравеопазването, както и взаимна подкрепа на кандидатури в международни организации.

Разговори и за азерския газ

В същото време служебният заместник-министърът на външните работи Костадин Коджабашев се е срещнал с извънредния и пълномощен посланик на Република Азербайджан в Република България Хюсейн Хюсейнов.

Страната ни е подчертала на значението на двустранните отношения с Азербайджан и партньорството в областта на енергийната диверсификация. Бил е обсъден и въпросът за доставките на азерски газ за страната ни. Защо изпускаме 4 пъти по-евтиния газ от Азербайджан?

Обсъждано е и евентуално посещение на президента на Азербайджан Илхам Алиев у нас. Успя ли Кирил Петков да договори още азерски газ?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Предстои невиждано поскъпване на петрола

Промяна в плана: Газовата връзка с Гърция може да не заработи и през октомври

Обявиха кога газът ще поевтинее и кога ще дойде евтиният азерски газ

Саботира ли служебният кабинет пускането на интерконектора с Гърция?

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80827
  • GBP
    1
    2.28037
  • JPY
    100
    1.19608
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички