Крачка назад: Швейцария забранява електромобилите заради недостига на електроенергия


Крачка назад: Швейцария забранява електромобилите заради недостига на електроенергия
Снимка: iStock

6816

Енергийната криза в Европа даде сериозен повод за притеснение за собствениците на електрически автомобили в Швейцария. Макар че хидроенергията е добре развита в страната, електроенергията не е достатъчна през зимата и се налага да бъде купувана допълнително от съседни страни, основно Франция и Германия. Този подход обикновено е успешен и ефективен, но не и тази зима.

Тази зима заради ремонта на френските атомни електроцентрали и екстремно високите цени на газа, цената на електроенергията ще достигне нови рекордни стойности. И Франция, и Германия минават към режим на пестене, така че е невъзможно да се продава енергия на съседни страни. Затова Швейцария е застрашена от реален недостиг на електроенергия, a потребителите са пред риск от "затъмнение". Франция спира топлата вода в обществените сгради, има риск и за домакинствата

Предвид сериозността на ситуацията Конфедерация Швейцария публикува "Указ за ограниченията и забраните за използване на електрическа енергия". Според германското издание "Фокус" той предвижда спешни мерки, които властите да предприемат при недостиг на енергия. На частните домакинства, например ще бъде забранено прането на дрехи при температури над 40°C, както и охлаждането на храна в хладилници под 6°C.

Освен това към широките забрани в правилата за експлоатация на електрически уреди, ограничения се въвеждат и за автомобили. Максималната скорост на автомобилите по магистралите ще бъде намалена от 120 км/ч на 100 км/ч. Но най-сериозни неудобства ще изпитат собствениците на електрически превозни средства, тъй като ще им бъде забранено да шофират в случай на недостиг на електричество. "Личното използване на електрически превозни средства е разрешено само за абсолютно необходими пътувания – професионална практика, пазаруване, посещения при лекар, религиозни събития, участие в съдебни заседания", гласи законопроектът.

Следователно, ако собственик на електрически автомобил, нарушил забраната, бъде спрян за проверка, той ще трябва да докаже, че е използвал превозното средство съобразно закона или в противен случай ще бъде глобен.

Забраната ще засегне пряко 110 000 собственици на автомобили в Швейцария и ще има фатални последствия за по-нататъшното нарастване на електрическата мобилност, която всячески се насърчава от местните власти.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

Енергийна криза: В Германия ще бъде по-тъмно и по-студено тази зима

Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

Заради енергийната криза вземането на душ в Нидерландия ще трае 5 минути

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички