Борба с енергийната криза: Франция спира топлата вода в обществените сгради


Борба с енергийната криза: Франция спира топлата вода в обществените сгради
Снимка: Thinkstock

6860

Франция ще спре топлата вода в тоалетните на обществените сгради и ще нареди на общините да намалят температурите на водата в обществените плувни басейни с 1°C като част от мерки за намаляване на потреблението на енергия, съобщава френското министерство на енергетиката, предаде Reuters.

Правителството на президента Еманюел Макрон трябва да обяви в четвъртък мерки за пестене на енергия по сектори, които целят да избегнат прекъсвания на електроподаването или недостиг на газ през зимата.

Френските власти възложиха задачата на домакинствата, промишлеността и общинските власти да намалят потреблението си на енергия с 10% заради намалените доставки на руски газ и спираловидния ръст в цените на енергията.

Вестник Le Parisien съобщи, че само топлата вода в административните сгради, където работят над 5 млн. души, е 10% от сметката за енергия на страната.

Заради енергийната криза, надвиснала над Европа, Франция превърна "енергийната ефективност" в основен приоритет на политиката, за да избегне претоварване на електрическата мрежа, която е и засегната от прекъсвания на редица от ядрените реактори.

Освен това Макрон обеща да намали и потреблението на енергия във Франция с 40% до 2050 г., за да изпълни обещанията, дадени в международните споразумения за борба с изменението на климата. "Това изисква трайна промяна в нашите навици и поведение", се казва в изявление на енергийното министерство преди очакваните в четвъртък мерки за пестене на енергия.

"Правителството ще поиска от служителите в публичния сектор да пътуват с влак, а не със самолет за пътувания под 4 часа", споделя правителствен източник пред Reuters.

Според съветник на министъра на транспорта министерството работи върху план за предлагане на финансови облаги на хората, използващи споделени автомобили. Правителството ще стартира и публична комуникационна кампания, за да призове гражданите да пестят енергия във всички аспекти на ежедневието си.

Междувременно стана ясно, че и френският доставчик на електроенергия Enedis планира дистанционно да прекъсва топлата вода на домакинствата в случай на недостиг на електроенергия, съобщиха местни медии.

Доставчикът ще може да деактивира натоварването на бойлерите за топла вода от обяд до 14 часа с цел справяне с недостига на електроенергия при пиково потребление, според всекидневника Le Figaro.

Компанията ще използва умни електромери за управление на системата. Близо 4,3 млн. домакинства ще бъдат засегнати от новата мярка. Те ще бъдат предупреждавани, но няма да могат да повлияят на решението. Enedis ще приложи новата мярка между 15 октомври и 15 април 2023 г. Заради енергийната криза вземането на душ в Нидерландия ще трае 5 минути

Междувременно енергийната криза и рязкото покачване на цените предизвикват гневни реакции от местните политици.

"Искам да осъдя един скандал, една кражба, организиран рекет за пари, с пасивността на държавата", заяви Зартоще Бахтиари, кмет на община Ньой сюр Марн, на 20 км от Париж, във видео, публикувано в социалните мрежи.

Задължен да поднови договорите за доставка на газ и електроенергия на своята община, кметът осъди бездействието на държавата за непосилните цени, които доставчиците налагат на общините. "Цените са просто безобразни! Преминахме от 15 евро/MW за газ до 240 евро, което е 16-кратно увеличение на цената. А за електроенергия ще преминем от 65 евро/MW до 2068 евро, така че цената ще бъде умножена по 32. Това е напълно неприемливо, но за съжаление правителството позволява това да се случи. Общините в цяла Франция са на колене", коментира той. Режим на водата: В Германия остават без топла вода заради високите цени

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очакват ни няколко зими на газова криза и газов режим в Европа

Енергийна криза: В Германия ще бъде по-тъмно и по-студено тази зима

Европа ще преживее идващата зима. Проблемите ще дойдат след това

Франция национализира енергийния гигант EDF

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83594
  • GBP
    1
    2.28431
  • JPY
    100
    1.18765
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички