При рекордна цена на тока от 1200 лв., ако спрем износа, губим милиарди


При рекордна цена на тока от 1200 лв., ако спрем износа, губим милиарди
Снимка: iStock

7378

Искаме да се настоява пред ЕК да имаме право като държава да ограничим износа си на ток. Това заяви Ваня Григорова, икономист на КТ „Подкрепа“, на брифинга на Кризисния щаб за енергетиката на служебното правителство. Нещо повече - според нея за разлика от друг път, сега искането им било чуто от управляващите. Реакция от тяхна страна по въпроса обаче няма – нито се отрича, че са съгласни да се ограничи износът на електроенергия, нито се изказва одобрение за подобен ход.

Макар и встрани от актуалната тема с газа, призивът да се спре износът на ток има огромно значение за българската икономика и може да доведе до още по-огромни последици, пише „Капитал“. На първо място страната ще загуби милиарди, особено в момента при рекордно високите цени, на които се продава електроенергията – за 23 август бе регистриран исторически рекорд от 1207 лв./MWh. И второ, в пряко противоречие със синдикалните дейности, тецовете като „Марица-изток 2“ ще трябва да спрат работа, защото няма да има за кого да произвеждат. България е трета в Европа по нетен износ на ток

Когато е скъпо, не продавай

Логиката на пазара е стоките да се продават на максимално най-високите цени, за да се реализира печалба. Според Григорова обаче сега, когато цените на тока са най-високи, България трябва да спре износа на електроенергия, за да задоволи нуждите на населението и цената да спадне.

В това твърдение обаче няма никаква логика, тъй като и сега, когато изнася почти максимума, страната не изпитва затруднения със задоволяването на вътрешните си нужди, като дори има мощности, които не работят. Ако част от електроенергията не се продаваше зад граница, още повече централи трябваше да спрат работа. В случая това щяха да са въглищните ТЕЦ, тъй като себестойността на тяхната енергия е най-висока и при спад в търсенето ще отпаднат първи от пазара. Тоест, идеята на синдикатите е да се ограничи дейността на енергийните дружества и енергетиците, които са им членове, да останат без работа. Огромен износ вдига цената на тока

По-големият проблем обаче е друг – при ограничаване износа на електроенергия държавните дружества производители като АЕЦ „Козлодуй“, ТЕЦ „Марица-изток 2“ и НЕК ще загубят милиарди. 

На 23 август средната цена на електроенергията на свободния пазар в България е 616 евро/MWh, или 1207 лв. В пиковите часове тя надхвърли 1500 лв./MWh. За този ден страната е изнесла около 35 000 MWh електроенергия, или приходи от над 42 млн. лв. и то за ден. При такива цени за 2 седмици биха се генерирали приходи от половин милиард лева. 

Тези средства реално се използват за компенсиране на цената на тока, която бизнесът трябва да плаща. С одобрената при актуализацията на бюджета схема фирмите в България плащат максимум 250 лв./MWh, като всичко над това ниво се покрива от държавата. Затова и няма никакъв смисъл да се иска ограничаване на износа, за да се намали цената, тъй като тя е намалена. И за понижаването ѝ плаща бизнесът в Румъния, Гърция, Сърбия и Турция, към които се изнася токът. Износът на ток скочи над 2 пъти

Общ пазар

Идеята за либерализирания европейски пазар е проста – колкото повече предлагане и износ на ток има в ЕС, толкова по-ниска е цената. Така и по-слабо развитите енергийно държави могат да поддържат конкурентна цена на тока, а другите да печелят от това. Общият пазар има и специфики, когато страни като България, изнасящи нетно голяма част от тока си, са повлияни от скъпия външен пазар и това се прехвърли на вътрешния. Тогава цената започва да се вдига и в самата страна, защото всеки производител на ток иска да го продава на най-висока цена – в Румъния, Гърция или Турция.

Липсата на граница между българския и европейския пазар носи много приходи на българските енергийни производители. За първото полугодие на 2022 г. АЕЦ „Козлодуй“ има приходи от 2.7 млрд. лв., което е почти четворен ръст, спрямо същия период миналата година. В подобна ситуация са българските въглищни ТЕЦ в Маришкия басейн, които в момента основно работят, за да изнасят електроенергия. Държавният ТЕЦ „Марица-изток 2“ е на оперативна печалба 368 млн. лв. за първите 6 месеца на 2022 г., а в предишни години винаги е бил на загуба. Единствената разлика в момента е, че централата изнася ток за чужбина и печели от високите цени. За първи път в историята: "Мини Марица-изток" ще изнася въглища

Цената на тока не спира да расте

В България средната цена на електроенергията за август до момента е почти 400 евро/MWh. В сравнение с предходните месеци през годината това е най-скъпият месец и по всичко изглежда, че ще регистрира най-високите дневни цени. Разликата с август миналата година е значителна – тогава токът се е търгувал за 109 евро/MWh.

Най-големите икономики в ЕС Германия и Франция също поддържат цени около 400 евро/MWh, а сред най-скъпите пазари е този в Унгария. Задава ли се режим на тока и парното у нас?

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

БЕХ: 1/3 от произведения ток отива в чужбина

Печалбата на АЕЦ "Козлодуй" за първото тримесечие е близо 1 млрд. лв.

Приеха още 500 млн. лв. енергийна помощ за бизнеса

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28285
  • JPY
    100
    1.17284
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички