САЩ частично отменят санкциите срещу венецуелския петрол и злато


САЩ частично отменят санкциите срещу венецуелския петрол и злато
Снимка: iStock

1152

САЩ отмени частично санкциите срещу правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, след като вчера беше постигнато споразумение между социалистическото правителство на Венецуела и местната опозиция, включващо план за провеждане на свободни президентски избори в страната догодина, предаде БТА, цитирайки ДПА.

В изявление на Държавния департамент на САЩ и финансовото министерство, американската администрация обяви, че ще предостави 6-месечен общ лиценз, временно разрешаващ трансакции, свързани с петролния и газов сектор във Венецуела, и втори общ лиценз, разрешаващ операции на венецуелската държавна златодобивна компания Minerven, по-рано санкционирана за търговия на черния пазар.

Администрацията на Байдън също отменя забраната за търговия с определени венецуелски суверенни облигации и финансови инструменти, принадлежащи на държавната петролна компания Petróleos de Venezuela (PDVSA).

Снимка: iStock

САЩ са готови да възстановят санкциите, ако в даден момент венецуелският режим не изпълни ангажиментите си. Белият дом очаква конкретни действия, предприети от правителството на Мадуро до края на ноември, включително упълномощаване на опозиционни кандидати да участие в предстоящите избори и „началото на освобождаването“ на всички американски граждани, неправомерно задържани в страната.

„В съответствие с нашата дългогодишна политика, в резултат на това споразумение, САЩ ще осигурят ограничено облекчаване на санкциите, предимно в петролния и газов сектор, в отговор на това важно развитие. Нашата крайна цел на санкциите е да доведем до положителна промяна в поведението (на венецуелските власти – бел. р.)“, заяви американски служител пред репортери снощи.

Представители на Държавния департамент също отбелязаха, че други санкции и ограничения на Венецуела остават в сила и че облекчението може да бъде изменено или отменено, ако Мадуро и представителите му „не успеят да изпълнят ангажиментите си“.

Снимка: Getty Images

Изявлението на американските власти дойде ден, след като представители на режима на Мадуро и на опозицията подписаха две отделни споразумения, проправящи пътя за президентските избори, които ще са под международното наблюдение на ЕС, ООН и други наблюдатели през идната година.

Споразуменията между опозицията и властите във Венецуела, подписани в Барбадос, съдържат ангажименти за прилагане на редица изборни реформи, включително одит на регистъра на избирателите, за който отдавна се подозира, че включва стотици хиляди починали и несъществуващи избиратели. Предвижда се и избиратели, които пребивават извън страната, да могат да гласуват.

Споразумението, постигнато в Барбадос, признава, че опозицията има правото да избира свои собствени кандидати, но не вдига съществуващата забрана за определени опозиционни лидери.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Китай пести милиарди долари чрез внос на петрол от санкционирани страни

Цената на петрола с лек спад заради надежди за облекчаване на санкциите срещу Венецуела

Основен доставчик спря петрола за Европа

Венецуела ще продава злато и нефт в криптовалутата си

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички