Таван на горивата от 2,70 лв. би довел до дефицит и фалит на търговците


Таван на горивата от 2,70 лв. би довел до дефицит и фалит на търговците
Снимка: iStock

12038

Вчера депутатите гласуваха две временни комисии в Народното събрание. Едната ще трябва да разследва доставките на суров петрол до "Лукойл Нефтохим Бургас" и защо цената на горивото продължава да е толкова висока. Другата – да установи фактите около изграждането на "Южен поток", "Балкански поток" и защо е забавено изграждането на интерконектора с Гърция. Това коментира в ефира на БНТ депутатът от "Продължаваме промяната" Венко Сабрутев. Високите цени на горивата ще останат и през 2023 г.

Според него предложението на ГЕРБ за таван на горивата от 2.70 лв. е "поредната сензация" и би означавало фалит на всички търговци и дефицит на горивата. "Как си представяте един търговец на горива да купува бензин на 3.30 и да продава на 2.70 лв., докато прави огромни оперативни разходи? Държавата да покрива 0,50 лв. на литър означава да тегли огромни кредити", подчерта Сабрутев.

По думите на депутата дебатът за двете нови комисии, протекъл около 4-5 часа, е бил абсолютна загуба на време. "Дали тези комисии могат да свършат работа – мисля, че не. Парламентът не е разследващ орган, ние не сме прокуратура. При горивата, вместо парламентът да извършва работата на Комисията за защита на потребителите, трябваше навреме да се смени състава на регулатора и той да поеме своята функция", обясни той. Горивата отново поскъпват, с колко скочиха цените?

По думите на Сабрутев комисията не предприема нищо да регулира пазара на горивата и подчерта, че КЗК има възможност да налага глоби в размер до 10% от годишния оборот. "Имаме инструментариума, имаме законодателството, но сякаш регулаторът работи с широко затворени очи. Колегите от ГЕРБ парадират с някакво левче, което се губело, но КЗК се ръководи от тях. Не подават сигнал, комисията не се самосезира", обясни депутатът.

Сабрутев посочи, че и процедурата за избор на ново ръководство на регулатора е отворена, но смята, че парламентът е към своя край. "Парламентът в последните седмици не работи, защото новото управляващо мнозинство – ГЕРБ, ДПС, ИТН и "Възраждане" не влиза в зала. Парламентарните комисии също не работят, защото няма кворум“, обясни депутатът.

Според Сабрутев "Булгаргаз" рязко е вдига цената на природния газ за юли, тъй като на световните пазари синьото гориво е скочило 3-4 пъти заради войната в Украйна. "Пускането на газовата връзка с Гърция ще позволи да ползваме пълното количество на азерския газ. Това е конфиденциална информация, споделена ни на закрито заседание, но твърдо заявявам, че цената на азерския газ е в пъти по-ниска." Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС? 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА: 

Обезсмисли ли се отстъпката за горивата - как се промениха цените?

БПГА: Отстъпката за горивата ще продължи най-много шест месеца 

Не всички бензиностанции ще предлагат мярката от 25 ст. за гориво

Цените на горивата у нас могат да бъдат много по-ниски, твърди експерт

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички