Унгарците зареждат по-евтино гориво в Словакия и Румъния


Унгарците зареждат по-евтино гориво в Словакия и Румъния
Снимка: iStock

4903

Унгарците вече зареждат колите си в съседни държави, за да избегнат рязко нарастващата инфлация у дома. Все повече унгарски шофьори пътуват до Словакия, Румъния и Хърватия, за да напълнят резервоарите си на по-изгодна цена. В кои страни горивата са най-евтини? Сред тях ли е България?

Словакият град Паркани е най-близкият град до унгарския Естергом. Дели ги само един мост над река Дунав, а в града се виждат десетки коли с унгарски номера, предава Euronews. "Пресичаме границата, защото тук бензинът отново е по-евтин. Когато отвориха моста преди 20 години, също беше същото", казва един шофьор.

Но за друг посетител от Унгария разликата в цените не е толкова голяма, колкото се е надявал. "Не е много по-изгодно, разликата е 30-40 унгарски форинта (около 10 евроцента)", споделя шофьорът. "Заредих с дизел. Очевидно обменният курс на еврото сега е малко по-добър в сравнение с унгарския форинт и това прави (цената на горивото) малко по-благоприятна", казва водачът на МПС.

Инфлацията в Словакия е 15,4% през декември 2022 година спрямо 24,5% в Унгария за същия месец. Унгарското правителство твърди, че високата инфлация в страната се дължи на санкциите на ЕС срещу Русия. Инфлацията в Унгария покори нов връх, но дава признаци на забавяне

Унгарците спестяват около 20 евро всеки път, когато зареждат в Словакия, така че покупката на гориво в съседните страни става все по-честа практика за хората, които живеят в пограничните райони.

Допреди няколко месеца в Унгария действаше таван на цените на горивата, който поддържаше цените изкуствено ниски и горивата бяха сред най-евтините в Европа. В резултат на това чуждите компании спряха да внасят горива и в страната се стигна до недостиг на гориво. Унгария сложи таван на цените на горивата

За жителите на Кюбекхаза в Южна Унгария едно пътуване през границата до съседна Румъния може да спести още повече пари. Дори местната община праща микробусите си през границата, за да зареждат гориво.

"Като ръководител на община не мога да пилея пари, както прави нашето правителство", казва кметът Роберт Молнар. "Затова решихме да отидем от Кюбекхаза до бензиностанцията в малък град в Румъния, за да заредим гориво, защото там горивото е със 100-120 форинта (0,25 евро) по-евтино на литър и трябва да зареждаме 2-3 пъти месечно, така че има значение", той.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Колко гориво могат да си купят във всяка държава от ЕС?

Унгария ограничи още повече покупката на гориво

Кризата с разходите за живот дойде и в Източна Европа

Още от Енергетика


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83027
  • GBP
    1
    2.27568
  • JPY
    100
    1.18127
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички