Колбасите за Коледа ще са от вносно месо


Колбасите за Коледа ще са от вносно месо
Снимка: iStock/Guliver

5882

Повечето месни мезета на празничната трапеза ще са от вносно месо. Почти цялата суровина, която се докарва у нас, се използва главно за производството на колбаси, а българското месо - за директна консумация, обяснява пред вестник "Монитор" председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Атанас Урджанов. Ядем луканки и салами от вносно месо

"Страната ни е основно вносител на месо, а изнасяме месни продукти, но в много малки количества", казва той и допълва, че износът ни е основно за страните, където има големи български общности като Германия, Великобритания, Кипър, Гърция. Внасяме най-много, и то основно свинско месо, от Германия и Дания, които са и най-големите производители в Европа. Освен това имаме сериозни доставки от Испания, Белгия, Нидерландия. Защо месото в Германия е толкова евтино?

Внасяме не само заради срива, породен от пандемията от африканска чума по свинете, а защото родните производители не могат да покрият нуждите на страната от месо. Българското месо задоволява около 40% от потреблението на свинско у нас и е основно за прясна консумация. Купуваме от чужбина и много говеждо месо, като там делът на импорта е поне 80%. Само 1/3 от свинското по магазините е българско

Единствено почти не внасяме пилешко. "У нас вече се отглеждат хубави породи месодайни говеда, но и то отива основно за прясна консумация през транжорните и ресторантите", пояснява Урджанов. По думите му това е много скъпа суровина и много трудно достига за производство на колбаси у нас.

Какво е положението в месопреработването?

Месопреработвателите посочват като основен проблем на сектора в момента високите цени на тока и горивата. Браншът иска да се въведе единна ставка от 9% ДДС за всички храни, като по този начин ще се гарантира да няма срив в потреблението и ще се подпомогнат производителите.

По данни на земеделското министерство в България през 2020 г. е произведено 20 316 тона червено месо - с 15,4% по-малко в сравнение с предходната година. То представлява 21,8% от общо произведеното червено месо в страната. Свинското месо във фермите намалява с 40,2% и заема 9,9% от общо произведеното месо в стопанствата. Делът на месото от говеда е 51,4%. Произведено е с 6,9% по-малко говеждо месо спрямо 2019 г.

През миналата година в страната са работили 78 кланици - със 7 по-малко в сравнение с 2019 г. Произведеното месо в кланиците е близо 73 000 тона, или със 17,1% по-малко от предходната година. Броят на закланите животни през 2020 г. намалява с 19%. Закланите животни директно в стопанства през 2020 г. са 749 000 броя - с 19,5% по-малко в сравнение с предходния период, a произведеното месо в стопанствата (над 20 300 тона) е с 15,4% по-малко. Броят на закланите угоени свине намалява с 19,9%, както и произведеното от тях месо с 19% спрямо 2019 г.

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.83233
  • GBP
    1
    2.2729
  • JPY
    100
    1.1837
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички