Отпуснаха допълнителните 63 млн. лева на Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на земеделците


Отпуснаха допълнителните 63 млн. лева на Държавен фонд "Земеделие" за подпомагане на земеделците
Снимка: iStock

2481

Кабинетът отпусна 63 млн. лева допълнително на Държавен фонд „Земеделие“ за 2023 г. за подпомагане на земеделски стопани, обявиха от пресслужбата на Министерския съвет.

Средствата се отпускат за осигуряване на подкрепа на земеделските стопани по национални мерки и за компенсации на повишените цени на енергоносители, фуражи, препарати за растителна защита, горива и торове.

На 15 септември Министерството на финансите обяви, че ще бъдат отпуснати допълнително 63 млн. лева за подпомагане на земеделските производители след отмяната на забраната за внос на украинско зърно, гласувана от Народното събрание. Държавен фонд „Земеделие“ следва да осигури помощта да достигне до земеделците.

Процедурите ще бъдат ускорени, така че средствата да стигнат до тях във възможно най-кратки срокове. Работи се и по въпроса за слънчогледа от Украйна, чийто внос ще бъде разрешен след уточняване на квота за България.

Междувременно стана ясно, че протестът на земеделските производители се прекратява. Това беше обявено от протестиращите край Долни Богров.

В момента се провежда среща на Инициативния комитет в Министерския съвет, започнала в 15:30 часа. Земеделците настояват за прецизиране на два срока в споразумението с правителството, за да го подпишат.

По-рано днес в началото на заседанието на МС премиерът акад. Николай Денков заяви, че правителството е показало как ще продължи да работи и занапред – „като поема конкретни ангажименти, които може да изпълни, и търси най-добрите решения на проблемите чрез преговори“. По думите му поетите от кабинета ангажименти предстои да бъдат оформени като конкретни документи, които ще бъдат подписани от представители на правителството, за да е ясно кой ще ги реализира.

Земеделците протестираха в рамките на два дни, в понеделник в 40 важни пътни точки в страната, а вчера струпаха земеделска техника край Долни Богров. Вчера техни представители преговаряха следобед с правителството и се разбраха по исканията, които имат. Късно вечерта стана известно, че остават в протестна готовност до подписване на споразумението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Отпускат допълнително 63 млн. лева за подпомагане на земеделците след падането на забраната за внос на зърно от Украйна

Украйна - готова на компромис за износа на зърно и хранителни стоки през ЕС

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82549
  • GBP
    1
    2.2837
  • JPY
    100
    1.16398
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички