Поевтиняването на хляба ще е само временно


Поевтиняването на хляба ще е само временно
Снимка: iStock

2013

Хлябът няма повсеместно да поевтинее с 20%, след като от 9 юли ДДС за него вече е 0%. Според представители на бранша хлебопроизводителите имат различни производствени разходи, а и не е сигурно дали търговците ще отразят зануляването в крайната цена. Заради поскъпващата енергия поевтиняването на хляба ще бъде временно, а след това отново ще поскъпне. Предстои ново поскъпване на хляба

Всички търговски вериги и някои малки магазини са свалили цената на хляба с 20%. Това заяви в ефира на Bulgaria ON AIR председателят на УС на Националния браншови съюз за хлебарите и сладкарите Мариана Кукушева.

"В рамките на до 3 дни ще се случи и там, където още не се е случило. Контролните органи са в акция и проверяват. 0% ДДС за брашното ще се отрази на продукцията, която произвеждаме – възможно е да се намали и цената на хляба и закуските. Никой колега не трябва да се прави на разсеян и да забавя срока за корекция на цената. На касовите бонове хлябът е с нулево ДДС. Законът не предвижда гратисен период. В момента сме в жътва и по време на жътва борсовите цени са спокойни, търсенето е удовлетворително. Не можем да кажем каква ще бъде борсовата цена на пшеницата, но не можем и да очакваме резки скокове в цената на хляба“, обясни още Кукушева. Ще се промени ли цената на хляба с 0% ДДС?

По думите ѝ потребителите много ясно могат да откроят белия от сивия сектор, като в сивия сектор търговците се стремят да приберат ДДС-то и ще бъдат наказани заради спекула.

У нас се очаква изключително добра реколта от близо 7 млн. тона зърно. Междувременно обаче стана ясно, че производителите се опасяват от фалити. Жътвата в бургаския регион е към края си, но цена за производството все още няма. Това съобщи в ефира на NOVA Илия Проданов, зам.-председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите.

Проблемът пред производителите обаче е не само липсата на цена за реколтата, но и конкурентния украински пазар. "По-големият проблем е вносът на пшеница, ечемик, царевица от Украйна, който по никакъв начин не е контролиран. Това е зърно, произведено с много по-ниска себестойност от нас, защото те не изпълняват зелената сделка, а използваните от тях препарати са забранени у нас от години", обясни той. Асоциацията се е обръщала неколкократно към министерството, но без успех. По думите на Проданов страната ни все още изнася стара реколта. Хлябът неминуемо поскъпва заедно с всички стоки

Проблемът пред зърнопроизводителите е, че тяхната продукция е с много висока себестойност. "Да се произведе 1 декар пшеница излиза около 350 лв., при 500 кг. добив излиза 0,70 лв. на килограм пшеница. В момента такава цена няма дори и на международните борси, така че много от колегите ще трябва да продават под себестойността. А това води до фалити", подчерта Проданов.

Кукушева обаче коментира, че не очаква да има фалити, тъй като произвеждат изключително важна суровина за изхранване на населението на земята. По думите ѝ зърното, което България е произвела, ще бъде продадено в срок. Според нея трябва да бъде завишен контролът в мелниците и да се следи брашното да отговаря на необходимите изисквания за хлебопекарни качества. Тя подчерта, че ще продължат и промоциите на различни видове хляб, което означава и още по-ниска цена. 

Кои хлебни продукти са с 0% ДДС?

Всички видове хляб от 9 юли са с 0% ДДС, независимо дали са пшенични, ръжени, царевични, от лимец или други зърнени култури, без значение дали са с добавени семена, подправки или зеленчуци и дали се наричат франзели, погачи, пърленки или питки. Само три основни вида хляб ще бъдат с нулево ДДС

Според законовата дефиниция за целите на 0% ДДС под "хляб" се разбира "продукт, който се получава от изпичането на тесто, получено от смесване на пшенично брашно или друга зърнена култура, самостоятелно или в комбинация, и вода, със или без добавяне на сол, втасало с помощта на хлебна мая или закваска, и технологични добавки (при необходимост)".

Без нулева ставка обаче са баничките, сиренките и кашкавалките, кексовете и пр. 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Очаква се драстичен скок в цената на хляба

Хлябът поскъпва, не е ясно с колко

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.80911
  • GBP
    1
    2.28725
  • JPY
    100
    1.19659
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички