Румъния блокира вноса на украинско зърно за още 30 дни


Румъния блокира вноса на украинско зърно за още 30 дни
Снимка: iStock

1664

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу и украинският му колега Микола Солски обсъдиха в онлайн разговор условията и механизмите за износ на украински земеделски продукти в Румъния, предаде Ukrinform.

Барбу посочи, че Румъния ще продължи да подкрепя Украйна при износа и транзита на земеделски продукти. Той приветства украинския план за износ на зърно. Солски благодари за подкрепата и отбеляза, че предложенията на Румъния за износ на зърно са приемливи и Украйна е готова да ги обмисли.

Двамата са се съгласили да работят върху съвместен план за по-нататъшно сътрудничество в следващите 30 дни.

Барбу увери румънските земеделци снощи, че в следващите 30 дни няма да има внос на украинско зърно в страната и единствените, които ще се възползват от лицензирането в областта на зърнените култури, ще са румънските фермери и преработватели, предаде Аджерпрес.

Министърът подчерта, че в рамките на 30 дни тези лицензи трябва да бъдат получени както на територията на Украйна, така и на територията на Румъния, и в случай че „се опитат да внесат дори 1 кг пшеница или царевица в Румъния“, заповедта за забрана е подготвена и ще бъде издадена и публикувана в Държавен вестник.

Президентът на Националната федерация PRO AGRO Йонел Арион заяви, че фермерите са склонни да изчакат 30 дни за прилагането на този механизъм и ако тези решения не бъдат спазени, те ще реагират по съответния начин.

Барбу допълни, че всяко правителствено решение, с което ще се приложи това лицензиране, ще се приема и обсъжда съвместно със земеделските асоциации.

Румънските фермери обявиха, че са решили засега да се откажат от протестите, след като са получили уверения от министъра, че в рамките на 30 дни ще бъде позволено само транзитно преминаване на зърнени продукти от Украйна през Румъния, обяви днес румънското национално радио.

Представителите на фермерските организации добавиха, че през целия 30-дневен период ще наблюдават митниците.

ЕК реши в петък да премахне наложените ограничения върху вноса на зърно от Украйна, които бяха валидни от месец май за 5 страни – Унгария, Полша, Словакия, Румъния и България.

Веднага след решението Полша, Унгария и Словакия забраниха едностранно вноса на украинско зърно и други стоки, а Румъния обяви вчера, че може да забрани или ограничи вноса, ако се стигне до пренасищане на пазара. България разреши вноса, което предизвика мащабни протести на зърнопроизводителите, блокирали много пътища и ключови точки в страната.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Още една страна заяви, че няма да внася украинско зърно

Украйна съди три европейски страни заради забраната за внос на храни

Окончателно: Парламентът отмени забраната за внос на зърно от Украйна

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички