След обявената от Русия стрелба по търговски кораб в Черно море: Всъщност такава не е имало?


След обявената от Русия стрелба по търговски кораб в Черно море: Всъщност такава не е имало?
Снимка: Getty Images

3850

Руският военен кораб „Василий Биков“ е открил предупредителен огън срещу търговския плавателен съд „Сукру Окан“. Това гласи официално съобщение, разпространено от руското военно министерство.

За тази информация обаче също се оказва, че не е сигурно каква част от нея е истина.

Според руската версия след предупредителната стрелба военен хеликоптер е кацнал на палубата на кораба ѝ е направил проверка. Но същевременно вече са налице твърденя на моряци, показани със запис от украинската информационна мрежа InformNapalm, че такава стрелба по търговския кораб в Черно море не е имало и капитанът не се е подчинил на заплахите им.

Политическият анализатор на германския таблоид Bild Юлиян Рьопке сподели видео от хеликоптер, летящ ниско над палубата на кораб, за което твърди, че е от този случай. На видеото не се вижда хеликоптерът да каца успешно, но се вижда как се опитва да се бута в кораба, а на борда му прескачат войници. От видеото става ясно, че единият не успява да се качи в рамките на записа, после се вижда, че не е само един и се прави втори опит войниците да се качат, пише Actualno.com.

 

 

По-рано Москва разпространи информация, че тази сутрин около 06:40 часа руснаците са стреляли като предупреждение по товарния кораб „Сукру Окан“, плаващ под флага на Палау с цел да го спрат, след което е бил изпратен руски боен хеликоптер, за да му направи инспекция.

Според събраните данни на InformNapalm това не отговатя на реалността, твърдят те в публикация в Telegram канала си. Ето какво пишат те:

„Според данните от обективния контрол, предоставени на InformNapalm от моряците на един от корабите, наблюдавали това събитие от разстояние, Министерството на отбраната на Русия е излъгало за успешната проверка на кораба. Както посочиха моряците, корабът „Сукру Окан“ не се е подчинил на исканията на руснаците да спре, а временно е променил курса си в посока към брега, към териториалните води на Турция“.

По думите на моряците не е имало нито боен хеликоптер, нито предупредителни изстрели, а еднствено заплахи в радиоефира от руснаците. На борда на „Сукру Окан“ е имало турски екипаж, който е игнорирал заплахите и не се е подчинил.

От руското министерство на отбраната заявиха, че корабът е плавал към украинския пристанищен град Измаил. „За принудителното спиране на плавателния съд бяха произведени предупредителни изстрели от автоматично оръжие. Представители на руската армия се качили на борда на кораба с помощта на хеликоптер Ка-29. След като групата за инспекция завърши работата си на борда, „Сукра Окан“ продължи по пътя си към пристанищния град Измаил“, написа руското военно министерство, но на видеозаписа ясно се вижда, че такава проверка не е имало.

Припомняме, че през юли Русия спря участието си в зърнената сделка, която позволяваше на Украйна да изнася земеделски стоки през Черно море, и Москва предупреди, че ще смята корабите, плаващи към украински води, за потенциално пренасящи оръжия.

Русия и Украйна са две от най-големите страни производителки на земеделски стоки в света и големи играчи на пазарите на пшеница, ечемик, царевица, рапица, масло от рапица, слънчоглед и слънчогледово олио. Русия е доминираща и на пазара на изкуствени торове.

След като Русия се оттегли от Черноморската зърнена сделка, Москва и Киев отправят предупреждения и извършват нападения, разтърсващи световните пазари на суровини, петрол и превоз на стоки по море.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА:

Без съгласието на Русия: Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море

След атаките над украински пристанища: Множество кораби са блокирани в Дунав

Русия проговори за зърнената сделка: Какъв е начинът да се върне?

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82447
  • GBP
    1
    2.28771
  • JPY
    100
    1.16745
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички