Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море за блокираните в пристанищата ѝ кораби


Украйна обяви временен хуманитарен коридор в Черно море за блокираните в пристанищата ѝ кораби
Снимка: Getty Images

3147

Украйна обяви „хуманитарен коридор“ в Черно море, за да освободи товарните кораби, блокирани в пристанищата ѝ от началото на войната, предаде Reuters. Това ще е ново изпитание за фактическата блокада от Русия, след като миналия месец Москва се отказа от сделката, позволяваща на Киев да изнася зърно.

Поне първоначално коридорът ще се прилага за плавателни съдове като контейнеровози, блокирани в украинските пристанища след началото на войната през февруари 2022 г. и не са обхванати от сделката, която отвори пристанищата за доставки на зърно миналата година.

Но това може да се окаже сериозен тест за способността на Украйна да отвори отново морските пътища в момент, когато Русия се опитва да наложи отново фактическата си блокада, след като се отказа от зърнената сделка.

В изявление украинските военноморски сили заявиха, че маршрутите вече са били предложени от Украйна на Международната морска организация (ММО).

Маршрутите ще се използват „предимно за граждански кораби, които се намират в украинските пристанища Черноморск, Одеса и Пивден от началото на пълномащабното нахлуване на Русия на 24 февруари 2022 г.“

„Корабите, чиито собственици/капитани официално потвърдят, че са готови да плават при настоящите условия, ще бъдат допуснати до маршрутите“, гласи изявлението, като се добавя, че продължават да съществуват рискове, свързани с мините и военната заплаха от страна на Русия.

„Коридорът ще бъде много прозрачен, ще поставим камери на корабите и ще има излъчване, което да покаже, че това е чисто хуманитарна мисия и няма военна цел“, заяви Олех Чалик, говорител на военноморските сили на Украйна, пред Reuters.

От Москва и ООН не са предоставили отговор на запитвания за коментар.

Блокирани в пристанищата

Около 60 търговски кораба са блокирани в украинските пристанища след началото на войната в Украйна, като съдбата им не е решена от сделката, позвола да се възобнови износът на зърно през юли 2022 г.

Екипажите на много от корабите бяха евакуирани, а грижите за морските съдове бяха поверени на местни украински служители.

След като се отказа от зърнената сделка, Русия заяви, че ще третира всички кораби, които се приближават до украинските пристанища, като потенциални военни кораби, а страните, под чийто флаг плават, като бойци на украинска страна. Киев отговори с подобна заплаха към корабите, приближаващи руски или държани от Русия украински пристанища.

ООН заяви, че решението на Русия рискува да задълбочи световната продоволствена криза и да засегне в най-голяма степен бедните страни, тъй като не пуска на пазара зърно от един от най-големите износители в света.

Москва заяви, че ще се върне към зърнената сделката, ако получи по-добри условия за износа си на храни и торове. Турският президент Ердоган, съавтор на сделката за зърното заедно с ООН, заяви, че се надява да убеди руския президент да се присъедини отново към нея на разговорите този месец.

„Мисля, че няма да е преувеличено, ако кажа, че президентът Ердоган вероятно е единственият човек в света, който може да убеди президента Путин да се върне към Черноморската зърнена инициатива“, заяви украинският външен министър Дмитро Кулеба в интервю за Reuters в четвъртък.

„Хората искат повече подробности за обявения днес украински временен канал за превоз, тъй като той не може да работи, ако Русия не поеме ангажимент да не напада корабите“, заяви германски търговец на зърно пред Reuters.

ОШЕ ПО ТЕМАТА:

След атаките над украински пристанища: Множество кораби са блокирани в Дунав

Русия проговори за зърнената сделка: Какъв е начинът да се върне?

Русия атакува украински зърнени пристанища, цената на зърното тръгна нагоре

Още от Земеделие


Помогнете на новините да достигнат до вас!


Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Expert.bg, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение ще бъде предназначено за неуморния екип на Expert.bg.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Expert.bg

Sportlive.bg
Реклама

Валути

BNB Logo
  • EUR
    1
    1.955
  • USD
    1
    1.82481
  • GBP
    1
    2.28811
  • JPY
    100
    1.16232
виж всички
Реклама

Най-четени новини


виж всички